73% van de Belgen is zeer tevreden over zijn garage

  • door 
  • Gepubliceerd in Automotive
  •   
Het budgetmerk Dacia is het betrouwbaarste merk dat op de Belgische wegen rondrijdt. Het budgetmerk Dacia is het betrouwbaarste merk dat op de Belgische wegen rondrijdt.

Ter gelegenheid van het Brusselse autosalon publiceert Test-Aankoop traditiegetrouw de resultaten van zijn grote betrouwbaarheidsenquête, met dit keer resultaten voor 187 modellen die op de Belgische wegen rondrijden. Aan de enquête namen 3.471 landgenoten deel, die Dacia tot het betrouwbaarste automerk en de Toyota Prius 1800 tot het betrouwbaarste model van het land kroonden. Ook opvallend zijn de hoge tevredenheidscijfers voor garages: 73% is "zeer tevreden" over hun hersteller.

Dacia betrouwbaarste merk

Hét grote nieuws van de enquête is dat het Roemeense budgetmerk Dacia als betrouwbaarste merk uit het onderzoek naar voren komt. Twee jaar geleden kwam de Renault-dochter uit het niets op drie binnen in de rangschikking, dit jaar is het dus zelfs de primus. Het gaat nu Honda en, op een gedeelde derde plaats, Kia en Toyota vooraf.

 

Dat resultaat verrast autowatchers niet: Dacia profiteert volop van de Renault-technologie van enkele jaren geleden, waar intussen alle kinderziekten uit zijn gefilterd. Daarnaast houdt het zich ver van alle elektronische poespas die in de grotere merken wel aanwezig is... en meteen voor het grootste aantal pannes tekent: Test-Aankoop wijst erop dat  één op de drie bestuurders in de 12 maanden voorafgaand aan de studie te kampen had met een elektrische of elektronische panne.

 

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Dacia ook in de top-3 staat van "meest aanbevolen automerken": liefst 77% van de Dacia-rijders zou het merk aan een vriend of familielid aanraden. Voor dit onderdeel moet het lowcostmerk enkel de duurdere merken Honda (81%) en Subaru (80%) laten voorgaan.

 

De minst betrouwbare merken blijken trouwens Smart en Jeep te zijn.

 

Laagste waardering voor Audi-garages

Liefst 78% van de Belgen zweert bij zijn merkdealer om zijn auto te laten onderhouden terwijl 16% kiest voor een onafhankelijke garage. De resterende fractie klaart die klus zelf.

 

Van alle ondervraagden is 73% zeer tevreden over het werk van de vakman, een kleine 6% is zeer ontevreden. Verrassend genoeg halend e Audi-garages de laagste score (74/100), op de voet gevolgd door Peugeot (78/100). De Mazda-garages voeren de tevredenheidsrangschikking aan met een score van 87/100, met in hun zog Toyota (85/100), Ford en Mercedes (allebei 83/100).

 

Onderhoud dubbel zo duur bij BMW

Gemiddeld betaalt de Belg zo'n 400 euro per jaar voor onderhoud en kleine herstellingen, zo leert het onderzoek van Test-Aankoop nog. De prijsverschillen tussen de merken onderling zijn wel heel groot: Honda- en Skoda-rijders komen er het goedkoopst van af, met een jaarlijks budget van 261 euro gemiddeld per jaar. Aan de andere kant van het spectrum vinden we twee Duitse luxemerken: BMW-rijders betalen al gauw 515 euro per jaar, Mercedes-eigenaars ook 500 euro per jaar.


Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​
Recordjaar voor Volkswagen, winstdaling bij D’Ieteren

Recordjaar voor Volkswagen, winstdaling bij D’Ieteren

02/03/2015

Terwijl het Duitse autoconcern Volkswagen recordcijfers neerzette in 2014, verging het de Belgische invoerder ervan, D'Ieteren, heel wat minder goed. De financiële topman houdt het voor bekeken en er komt...

Autodealers maken nog nauwelijks winst

Autodealers maken nog nauwelijks winst

24/02/2015

Het water staat de autoverkopers aan de lippen, zo blijkt uit een doorlichting van de sector door Federauto: "Van de 200 dealergroepen die je nu in België hebt, zullen er...

Eerste operationele winst in drie jaar voor PSA Peugeot-Citroën

Eerste operationele winst in drie jaar voor PSA Peugeot-Citroën

19/02/2015

De Franse autogroep boven Peugeot en Citroën heeft na flinke kostenbesparingen voor het eerst in drie jaar winst gedraaid. Daardoor moet de groep nu minder auto's produceren om uit zijn...

Carglass ontvangt label Duurzaam Repareren

Carglass ontvangt label Duurzaam Repareren

10/02/2015

Carglass heeft maandag als eerste autoglashersteller in België het label 'Duurzaam Repareren' gekregen. Het label wordt uitgereikt door de non-profitorganisatie Duurzaam Repareren, in ons land actief sinds eind november vorig...

Tesla wil extra showrooms in België

Tesla wil extra showrooms in België

05/02/2015

De Amerikaanse autobouwer Tesla wil sterker gaan inzetten op België. Het heeft momenteel al twee verkooppunten in ons land, maar daar moeten nog extra showrooms bijkomen in de nabije toekomst.

Nissan verkocht nooit eerder zoveel auto’s

Nissan verkocht nooit eerder zoveel auto’s

29/01/2015

De Japanse autoconstructeur Nissan heeft in 2014 een recordverkoop van 5,31 miljoen voertuigen behaald. Daarmee verstevigt de alliantie Renault-Nissan haar vierde plaats op de automarkt wereldwijd.

Toyota derde jaar op rij grootste autobouwer ter wereld

Toyota derde jaar op rij grootste autobouwer ter wereld

22/01/2015

Drie op een rij voor Toyota: de Japanse autoconstructeur is alweer 's werelds grootste autoconstructeur, vóór Volkswagen en General Motors. Al kan het voor de Japanners wel eens de laatste...

Autosalon zorgt ook voor rush op sites autozoekertjes

Autosalon zorgt ook voor rush op sites autozoekertjes

15/01/2015

Wie dacht dat het Autosalon enkel de verkoop van nieuwe auto's een boost geeft, vergist zich. Ook de tweedehandsmarkt profiteert van het salon, zo melden zoekertjessites 2dehands.be en Kapaza.

Tesla verwacht pas winst in 2020

Tesla verwacht pas winst in 2020

14/01/2015

Elon Musk, de CEO van constructeur van elektrische wagens Tesla, zegt dat hij verwacht dat zijn bedrijf pas in het jaar 2020 winst zal maken. Dan moet Model 3 van...

“Forse consolidatiegolf op komst bij autodealers”

“Forse consolidatiegolf op komst bij autodealers”

13/01/2015

"Met grote waarschijnlijkheid verdwijnt de komende jaren een derde van de Belgische autodealers", klinkt het bij de GDA, de overkoepelende organisatie boven de Belgische dealers. "Vooral de kleine familiale dealers...

Recordaantal fietsen verkocht in ons land

Recordaantal fietsen verkocht in ons land

13/01/2015

De fietsenverkoop heeft vorig jaar alle records gebroken. Liefst 436.000 fietsen bolden de winkels uit, een stijging met 7,5 procent. Met dank aan de elektrische fietsen en de dames.

Autoglass Clinic breidt uit in het Brusselse

Autoglass Clinic breidt uit in het Brusselse

10/01/2015

Autoglass Clinic versterkt zijn aanwezigheid in de Brusselse regio: de speler op de markt van het herstellen en vervangen van autoruiten neemt zijn erkende hersteller Autoglas Denies uit Melsbroek in...