België blijft “wereldtop” bij voedingsproducenten

Sinds 2004 brengt het International Taste & Quality Institute, kortweg iTQi, jaarlijks een zestigtal chefs en nog eens zoveel sommeliers samen. Die proeven zes dagen lang blind honderden producten uit alle uithoeken van de wereld en bekronen de lekkerste met een Superior Taste Award.

België boven!

De lichting 2011 was een Belgisch succes: van de 906 geproefde producten uit 58 landen vielen er liefst 110 van Belgische makelij in de prijzen. Enkel Japan deed nog beter met 121 gelauwerde producten.


Liefst 19 van de 110 bekroonde “Belgen” kregen de hoogste quotering – 3 sterren – wat betekent dat ze meer dan 90% kregen van de professionele jury. Nog eens 62 producten van bij ons kregen 2 sterren, 29 andere één ster.


De gelauwerde producten worden vervaardigd door alles samen 22 bedrijven van bij ons: Alpro Soya, Belovo Flanders, Bongrain, Carrefour, Chocolaterie Guylian, Chaudfontaine, Colruyt, Duc d'O Chocolaterie, Duvel Moortgat, Haacht Brouwerij, Het Anker, John Martin, Kathy Chocolaterie, L&L Plaquette, La William, Mixed Ape Drinks, Nectar & C°, Noyen, The Owl Distillery, Spadel, Vamix en Van Hoe Products.

Belgisch initiatief van wereldformaat

De juryleden zijn niet van de minsten. Ze zijn allemaal lid van de meest prestigieuze Europese culinaire verenigingen, waaronder de Meesterkoks van België, de Maîtres Cuisiniers de France, de Académie Culinaire de France, de Academy of Culinary Arts, Euro-Toques, de Federazione Italiana Cuochi, de Jeunes Restaurateurs d’Europe, de Asociaciones de Cocineros de España, het Verband der Köche Deutschlands en – voor de beoordeling van de dranken – de Internationale vereniging van Sommeliers A.S.I.


Het International Taste & Quality Institute werd in 2004 opgericht door twee Belgen, Louis Frère en Christian De Bauw, maar heeft zowel qua deelnemende producten en bedrijven als qua juryleden resoluut voor een internationale aanpak gekozen. Niet alleen voor de uitstraling, maar ook om de smaakproeven zo objectief mogelijk te laten verlopen. Het hoge aantal proevers, afkomstig uit 13 verschillende landen, countert subjectieve beoordelingen. Bovendien zijn de chefs en sommeliers echte allrounders die gepassioneerd zijn door smaken.


De officiële ceremonie met de prijsuitreiking gaat door op 26 mei eerstkomende in de Cercle Gaulois te Brussel. De lijst met alle winnaars – niet enkel de Belgische – vindt u op www.itqi.com.
 

Sinds 2004 brengt het International Taste & Quality Institute, kortweg iTQi, jaarlijks een zestigtal chefs en nog eens zoveel sommeliers samen. Die proeven zes dagen lang blind honderden producten uit alle uithoeken van de wereld en bekronen de lekkerste met een Superior Taste Award.

België boven!

De lichting 2011 was een Belgisch succes: van de 906 geproefde producten uit 58 landen vielen er liefst 110 van Belgische makelij in de prijzen. Enkel Japan deed nog beter met 121 gelauwerde producten.


Liefst 19 van de 110 bekroonde “Belgen” kregen de hoogste quotering – 3 sterren – wat betekent dat ze meer dan 90% kregen van de professionele jury. Nog eens 62 producten van bij ons kregen 2 sterren, 29 andere één ster.


De gelauwerde producten worden vervaardigd door alles samen 22 bedrijven van bij ons: Alpro Soya, Belovo Flanders, Bongrain, Carrefour, Chocolaterie Guylian, Chaudfontaine, Colruyt, Duc d'O Chocolaterie, Duvel Moortgat, Haacht Brouwerij, Het Anker, John Martin, Kathy Chocolaterie, L&L Plaquette, La William, Mixed Ape Drinks, Nectar & C°, Noyen, The Owl Distillery, Spadel, Vamix en Van Hoe Products.

Belgisch initiatief van wereldformaat

De juryleden zijn niet van de minsten. Ze zijn allemaal lid van de meest prestigieuze Europese culinaire verenigingen, waaronder de Meesterkoks van België, de Maîtres Cuisiniers de France, de Académie Culinaire de France, de Academy of Culinary Arts, Euro-Toques, de Federazione Italiana Cuochi, de Jeunes Restaurateurs d’Europe, de Asociaciones de Cocineros de España, het Verband der Köche Deutschlands en – voor de beoordeling van de dranken – de Internationale vereniging van Sommeliers A.S.I.


Het International Taste & Quality Institute werd in 2004 opgericht door twee Belgen, Louis Frère en Christian De Bauw, maar heeft zowel qua deelnemende producten en bedrijven als qua juryleden resoluut voor een internationale aanpak gekozen. Niet alleen voor de uitstraling, maar ook om de smaakproeven zo objectief mogelijk te laten verlopen. Het hoge aantal proevers, afkomstig uit 13 verschillende landen, countert subjectieve beoordelingen. Bovendien zijn de chefs en sommeliers echte allrounders die gepassioneerd zijn door smaken.


De officiële ceremonie met de prijsuitreiking gaat door op 26 mei eerstkomende in de Cercle Gaulois te Brussel. De lijst met alle winnaars – niet enkel de Belgische – vindt u op www.itqi.com.
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


05/02/2016

De Delhaize in Lommel wordt vanaf 2 juni 2016 een AD Delhaize. Dat gebeurt in het kader van het transformatieplan dat door Delhaize voor België werd samengesteld, waarbij het 9 supermarkten niet langer zelf gaat beheren.

 

05/02/2016

Pepsi gaat dit voorjaar een bar-restaurant openen in het hippe Meatpacking District in New York. Is het meer dan een stunt?

 

04/02/2016

Coca-Cola gaat in België en Luxemburg sterkedrank van het merk Edrington verkopen, distribueren en promoten. Het gaat daarbij over verschillende whisky’s, een rum en een vodka. Daarmee wordt het assortiment van Coca-Cola nog verder uitgebreid.

 

04/02/2016

Koning Filip heeft gisteren een bezoek gebracht aan het nieuwe opleidingscentrum van Lidl in Molenbeek. Dat werd vorige maand in gebruik genomen. Lidl heeft tevens te kennen gegeven nog meer te willen investeren in Molenbeek.

 

03/02/2016

Drie Franse retailers lanceren bijna gelijktijdig een scanner waarmee shoppers thuis producten kunnen scannen, die dan automatisch aan hun boodschappenlijstje worden toegevoegd. E-commerce wordt zo nog makkelijker. 

 

03/02/2016

Colruyt is een samenwerking aangegaan met het OCMW van Kortrijk waarbij ze ouders willen helpen om gezond en evenwichtig te koken voor hun gezin. Ze krijgen daarvoor een receptenboekje met budgetvriendelijke recepten in.

 

03/02/2016

Studenten van de Hogeschool Vives in Roeselare presenteerden de allergie-app MyFood. De consument weet met de app - via het scannen van de barcode op de verpakking - of een product allergenen bevat. De app, ontwikkeld met IT-bedrijf Delaware, wordt later dit jaar gelanceerd.

 

02/02/2016

Zopas overschreed Lidl Belgium de kaap van 2.000 volgers op Twitter. Hoe zit dat met de andere supermarktketens op sociale media? RetailDetail telt het even na.

 

02/02/2016

Het valt op: zowel in frisdrank als ijs of snoep komen meer grote merken met kleinere verpakkingsformaten. Ze beogen een dubbele win: minder calorieën en betere marges. 

 

02/02/2016

Zakenman Stelios Haji-Ioannou gaat concurreren met Aldi en Lidl. De eerste easyFoodstore opende gisteren in Park Royal, in het noordwesten van Londen. 

 

01/02/2016

Georges Plassat, CEO van de Franse supermarktketen Carrefour, heeft in een interview aangegeven dat hij nog gelooft in een toekomst voor fysieke winkels. Volgens hem moeten digitaal en fysiek elkaar in de toekomst aanvullen.

 

01/02/2016

Het obesitasprobleem bij kinderen kan niet worden opgelost door vrijwillige inspanningen van de voedingssector alleen, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie. Taxatie en marketingrestricties zijn noodzakelijk. 

 

Back to top