Chinese miljardenvervalser van Lego opgedoekt

Lepin, een bekende namaakproducent van Lego, is door de Chinese politie opgedoekt.
Photo: Tatchaphol / Shutterstock.com

In China is voor 200 miljoen yuan (een kleine 30 miljoen euro) aan namaak-Lego onderschept. De Chinese politie voerde een raid uit bij Lepin, een bekende namaakproducent van Lego die de steentjes aan een fractie van de prijs exporteerde.

 

630.000 Lego-dozen

De Chinese politie is binnengevallen bij Lepin, een producent van bouwsteentjes die wel erg sterk op Lego-blokjes lijken, en heeft er voor 200 miljoen yuan aan blokjes in beslag genomen. Het gaat om zo’n 630.000 dozen. Tijdens de raid zou de politie ook onder meer blauwdrukken van Lego Star Wars-sets hebben ontdekt. De fabriek in Shenzhen (vlakbij Hongkong) had volgens het politieverslag meer dan tien productielijnen en 90 mallen. Vier mensen zijn gearresteerd. Het verdere politieonderzoek loopt nog.

 

De politie van Shanghai was de fabrikant sinds oktober 2018 op het spoor, zo bericht BBC. Met prijzen die ver onder de marktprijs van Lego liggen (een kleine set van Lepin kost zowat 2,5 euro, waar dat bij Lego oploopt tot 12 euro) mocht de namaakproducent al op aardig wat bekendheid rekenen onder Lego-fanaten en -verzamelaars. 

 

China in actie tegen namaak

Opvallend is wel dat het bedrijf zich niet voordoet als Lego, maar de sets onder de eigen merknaam Lepin verkoopt, ook al lijken de verpakkingen en de producten bijzonder sterk op elkaar. Zo trof men er naast de schijnbare Star Wars-imitaties nog sets aan gebaseerd op de nieuwe "Lego Movie 2", zij het dan onder de naam "The Lepin Bricks 2".

 

China probeert de laatste tijd strenger op te treden tegen inbreuken op de intellectuele eigendomsrechten. Vorig jaar werd een recordaantal processen gevoerd rond het heikele thema. Lego zelf zal alvast blij zijn met de uitgeschakelde concurrentie, want in 2017 moest de speelgoedmaker voor het eerst in 13 jaar tijd een omzet- en winstdaling toegeven. Ondertussen knoopt het Deense blokjesbedrijf weer aan met groei.