Waarom we Virtual Reality onderschatten

Waarom we Virtual Reality onderschatten

Virtual Reality wordt door verschillende media omschreven als één van de ‘next big things’, maar door het vele misbruik van die term zijn we wat gevoelloos geworden voor het begrip. Mensen rondom ons spreken niet echt over Virtual Reality, waardoor de gesprekken over wat het kan teweegbrengen in onze maatschappij nog niet helemaal op gang zijn gekomen.

Schrik voor het onbekende

Veel mensen missen de verbeeldingskracht om in te schatten hoe het onze levens kan beïnvloeden. Daarom trokken wij de straat op om enkele mensen te vragen naar hoe zij de impact inschatten van Virtual Reality en hoe zij denken dat zal worden ingezet in de toekomst. De antwoorden vind je hieronder:

  • “Ik denk dat het voornamelijk gebruikt zal worden bij films en vooral bij pornografie.”
  • “Het zou veel echter aanvoelen om online te spreken met elkaar dan via Skype.”
  • “Virtual Reality zal cool zijn om te gamen als het goed wordt geïntegreerd.”
  • “Vooral op gaming zal het impact hebben maar ik denk niet dat mensen de hele dag met zoiets op hun hoofd zullen willen rondlopen.”
  • “Het is een overdreven hype die wel zal overwaaien.”
  • “Virtual Reality zal waarschijnlijk wel ingezet worden voor sommige zaken maar mensen zullen altijd de echte ervaring verkiezen.”
  • “Ik denk dat dit een slechte zaak is voor de maatschappij. We zijn nu al asocialer aan het worden door al onze smartphones.”

Over het algemeen zijn de reacties eerder afwijzend dan open-minded. Virtual Reality heeft zichzelf duidelijk nog niet bewezen en we geloven (nog) niet dat het de ‘next big thing’ is/zal worden. Bovendien, en belangrijker, willen we er niet aan denken omdat we er onzeker door worden of zelfs schrik voor hebben. De gedachte om afhankelijk te zullen zijn van een compleet andere realiteit dan de onze is beangstigend, waardoor we het makkelijk laten voor wat het is en we zo lang mogelijk proberen vast te houden aan wat we al kennen.

Van onderdrukking naar controle

We hebben altijd het gevoel gehad dat we, als maatschappij, technologische doorbraken onder controle hadden. Technologie dienend als hulpmiddel om onze levens rijker te maken. Met Virtual Reality komt hier een einde aan.
Met een VR-set om ons hoofd hebben we het gevoel dat er letterlijk zaken worden ingeplant in ons brein. We voelen ons klein en kwetsbaar omdat we het gevoel van controle los lijken te laten.

Het is enkel nog die controle die een laatste obstakel vormt vooraleer Virtual Reality volledig kan doorbreken. Eens we er comfortabel mee kunnen omgaan, zullen we de controle stilletjes aan voelen terugkeren en zullen de mogelijkheden eindeloos zijn.

Ervaar álles wat je je maar kan inbeelden

Heb je ooit al de ruimte willen verkennen? Superkrachten willen ervaren? Of een plaats bezoeken zonder echt te reizen? Met de komst van Virtual Reality kan dit (en nog veel meer) allemaal. Bekijk onze presentatie over de 10 alledaagse dingen die door VR grondig zullen veranderen.

Omwille van de snelle en continue technologische evolutie, kunnen we amper uitsluiten dat de virtuele ervaring op een dag minstens even goed (of zelfs beter) zal worden dan de echte. Dit zal vooral het geval zijn in de entertainmentsector, waar je jezelf zal kunnen onderdompelen in je favoriete concert, film of boek. Techcrunch schreef een interessant artikel over hoe Virtual Reality de volwassenindustrie naar een hoger niveau zal tillen.


We willen alles hier en nu

Door de opkomst van slimme(re) technologie verschuiven we richting een toekomst waar computers precies zullen weten wat we willen, wanneer we het willen. Hoe beangstigend dit ook klinkt, het is de situatie waarin jongere generaties momenteel aan het opgroeien zijn: alles on-demand. En het enige die deze ingesteldheid momenteel het dichtst kan benaderen is Virtual Reality.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat alle ouders hun kinderen een VR-set zullen opzetten maar geef toe, het klinkt toch aantrekkelijk om samen met je jongste een wandeling te maken door een magisch; virtueel bos. En dat is slechts een begin. Hoeveel ouders laten hun kinderen immers nu al op een iPad swipen? Veel meer dan dat we vroeger ooit durfden te denken, dat is zeker.

Virtual Reality is er en dat zal zo blijven

De gedachte kan wat beangstigend zijn, maar dat Virtual Reality zal doorbreken lijkt ons onvermijdbaar. Er zijn simpelweg te veel mogelijkheden om onze ervaringen te verrijken. Het is een kwestie van tijd vooraleer de technologie ver genoeg staat om onze harten te winnen en Virtual Reality te integreren in (delen van) ons leven.

Als organisatie zou je vandaag al moeten nadenken over de opportuniteiten die Virtual Reality je kan bieden. Ons boek over Digitale Transformatie kan je hierbij helpen als gids om te anticiperen op wat er nog komt en de toekomst in eigen handen te nemen.

Dit artikel is eerst verschenen op http://www.digitaltransformationbook.com/why-we-choose-to-underestimate-virtual-reality/.

Tags: