Portret van Jorg Snoeck, oprichter van RetailDetail

De coronacrisis bewijst dat we volop in een mondiaal risicolandschap zitten. Toch mondt die complexiteit vooral uit in polarisering, waar bubbels vol zwart-witbeelden de ruimte voor nuance wegnemen. Maar ondertussen nadert het failliet van België.

Gevel winkel van retailer Miss Etam (FNG)

Ook de Nederlandse onderdelen van FNG hebben het faillissement aangevraagd en gekregen. De ketens, waaronder Miss Etam, Expresso en Claudia Sträter, zouden zo meer kans maken op een doorstart.

Campagnebeeld voor maatpakken Van Gils

De coronacrisis doet het Nederlandse herenmodemerk Van Gils de das om. Het stopt "onder de huidige vorm" en beraadt zich over verdere stappen.

Winkel van luxe schoenenretailer Jimmy Choo in Praag

Capri Holdings (de fusiegroep boven Versace, Michael Kors en Jimmy Choo) deed het beter dan verwacht in het voorbije kwartaal, al daalde de omzet nog wel met 66%. 

Winkel van sport retailer Adidas in Hongkong

Adidas dook diep in de rode cijfers in het tweede kwartaal, met een nettoverlies van 295 miljoen euro. Sinds het einde van de lockdowns is de vraag echter groot en de Duitse sportfabrikant verwacht vanaf nu weer winst.

Online retailer Voetbalshop.nl opent fysieke winkels

Voetbalwebshop Voetbalshop.nl opent de komende weken elf fysieke winkels in heel Nederland. Begin volgend jaar komen daar ook Belgische winkels bij, te beginnen in Antwerpen.

Feestelijke opening winkel van retailer Hema in Nederland

Investeringsgroep Parcom is favoriet in de overnamerace om Hema. Opvallend is wel dat die partij het niet alleen doet: vorige eigenaar Marcel Boekhoorn en Jumbo-familie Van Eerd zitten mee achter het bod.

Vrachtwagen van discount retailer Wibra

De directie van Wibra, dat momenteel een gerechtelijke reorganisatie doormaakt, wil dertig Belgische winkels overnemen. Om welke winkels het gaat en wat er met de andere vestigingen gebeurt, is nog een vraagteken.

Fietskoerier voor Deliveroo

De Britse concurrentiewaakhond heeft Amazon groen licht gegeven om te investeren in Deliveroo. Amazon koopt een minderheidsbelang van 16% in de maaltijdbezorger.

Flessen whisky van Johnnie Walker, een hoofdmerk voor Diageo

Bij sterkedrankenproducent Diageo heeft de coronapandemie de winst voor het volledige boekjaar, dat eind juni afliep, gehalveerd. De eigenaar van onder andere Smirnoff en Guinness moest 1,5 miljard euro afschrijven ten gevolge van het virus.

Klaar om bij te leren deze zomer? Nu eens te meer duidelijk is dat de wereld na corona nooit meer dezelfde wordt, is er geen dringender moment om de geesten scherp te stellen en vooruit te denken. RetailDetail houdt je daarom bij de les met een digitale Summer School.

Vlaggen met logo van retailer Aldi Sud

Barbecuevlees uit de automaat halen, het kan bij Aldi in Duitsland. De discounter test er in de gemeente Haßloch, niet ver van Luxemburg, een "ALDImat": een automaat waar klanten de klok rond terecht kunnen.

Yoghurt verpakkingen van Danone

De coronacrisis zorgt voor polarisatie in de voedingssector: de middenklasse staat te verdwijnen, zegt Danone-topman Emmanuel Faber. De kloof tussen arm en rijk groeit, en daardoor ook tussen hoe mensen eten.

Gevel van brillenwinkel van retailer Pearle in Nederland

Het conflict tussen "verloofden" EssilorLuxottica en GrandVision escaleert: deurwaarders vielen binnen bij Pearle-eigenaar GrandVision en eigenaar HAL om servers in beslag te nemen.

Kleding van Ralph Lauren in winkel

Ralph Lauren presteerde ondermaats in het voorbije kwartaal: de coronapandemie komt het Amerikaanse modemerk duur te staan, maar er zou nog meer aan de hand zijn. Het modehuis overweegt een reorganisatie.

Gevel winkel van elektronica retailer Media Markt

Ceconomy, het moederbedrijf van Media Markt en Saturn, kondigt een grootschalige herstructurering aan. 3500 banen zijn in gevaar en voor verlieslatende winkels over heel Europa dreigt sluiting.

Gevel van brillenwinkel van retailer Pearle in Nederland

GrandVision, de eigenaar van brillenketens als Pearle en Eye Wish, zag de omzet ruim een kwart terugvallen in de eerste helft van dit jaar. De Nederlandse optiekgroep tekent ook een verlies op en blijft daarom hopen op de overname door EssilorLuxottica.

Interieur winkel Brantano op de Meir in Antwerpen

De curatoren van Brantano-eigenaar FNG bereiden een uitverkoop voor vanaf zaterdag. Voor een (gedeeltelijke) doorstart zouden zich ondertussen een zevental overnamekandidaten hebben gemeld.

Supermarkt van retailer Albert Heijn met wachtrij tijdens coronacrisis

De coronacrisis geeft Ahold Delhaize vleugels: de supermarktgroep haalde dit kwartaal 16% meer omzet en verkocht online 78% meer. De winst verdubbelde zelfs. Voor de rest van het jaar verhoogt de fusiegroep de verwachtingen.

Model in lookbook van retailer Paprika

Modeketens Cassis en Paprika eisen een huurverlaging van de winkeleigenaren. Uit panden waar de verhuurders geen toegevingen doen naar aanleiding van de coronacrisis, dreigt de kledinggroep weg te trekken.