'Profploeg' moet gemeenten tips geven om leegstand aan te pakken

Shutterstock.com

De Vlaamse regering neemt 2 initiatieven in de strijd tegen de leegstand in de stadscentra. Gemeenten kunnen beroep doen op een team van experten en er komt een investeringsfonds van 10 miljoen euro.

 

Profploeg

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits spreekt zelf van een “profploeg”, wanneer ze het over de groep experts heeft. “Elke gemeente die dat wil kan een beroep doen op het advies van gespecialiseerde mensen”, zegt de minister aan Kanaal Z. “Ze zullen tips geven om de binnenstad bloeiender te maken.”

 

Daarnaast zet de Vlaamse regering een subsidiesysteem op poten. Een lokaal bestuur dat een handelspand opkoopt om er een nieuw handelspand van te maken of om er een nieuwe bestemming aan te geven, zal kunnen rekenen op een subsidie van 30%, met een maximum van 500.000 euro. In totaal voorziet de Vlaamse regering 10 miljoen euro voor de subsidies, een bedrag dat nog kan oplopen indien er veel interesse is. Volgens minister Crevits komt het er vandaag vooral op neer om te zoeken naar nieuwe concepten, die kunnen aanslaan in de stadscentra. “Ook daarvoor is die profploeg bedoeld.”

 

Periferie

Retailexpert Gino Van Ossel wijst erop dat het echte probleem bij de baanwinkels zit, waar nog steeds winkelruimte bijkomt. En dit terwijl de vraag naar winkelruimte in zijn totaliteit afneemt omdat we steeds meer online kopen. “En dan zit je natuurlijk met je centra tussen hamer en aambeeld. Een kleinere vraag, die bovendien verschuift naar de rand van de stad en naar de baanwinkels.”

 

Volgens Van Ossel is het ook cruciaal dat er een gelijk speelveld komt tussen stad en rand. Dat is nu niet het geval: in de stad moet je bijna overal betalen om te parkeren terwijl het bij de baanwinkels bijna altijd gratis is.