“Amazon moet beste werkgever ter wereld worden”

Shutterstock.com

In zijn laatste brief als CEO van Amazon belooft Jeff Bezos meer aandacht te besteden aan het welzijn van de werknemers. “Wij worden 's werelds beste werkgever en 's werelds veiligste plek om te werken.”

 

Alabama

In 1997 schreef Bezos zijn eerste brief gericht aan de aandeelhouders van het bedrijf, een gebruik dat een jaarlijkse traditie werd en waar iedereen overal ter wereld fel naar uitkijkt. Zopas heeft de Amazon-topman zijn laatste brief gepubliceerd, want binnenkort treedt hij af als CEO en wordt hij voorzitter. Andy Jassy zal het roer overnemen.

 

In de brief verwijst hij onder meer naar de stemming over de oprichting van een vakbond in Alabama, waarbij het ‘neen-kamp’ het uiteindelijk haalde. Jarenlang kreeg Amazon kritiek op de arbeidsomstandigheden en werkdruk, maar Bezos weerlegt de aantijgingen in grote mate.

 

Robots

"Als je sommige nieuwsberichten leest, zou je kunnen denken dat we niets om onze werknemers geven. In die artikels worden onze werknemers er soms van beschuldigd wanhopige zielen te zijn en als robots te worden behandeld. Dat is niet correct. Het zijn weldenkende en bedachtzame mensen die kunnen kiezen waar ze willen werken. Als we de medewerkers van het fulfillment center ondervragen, zegt 94% dat ze Amazon bij een vriend zouden aanbevelen als werkplek”, aldus de topman.

 

Toch zou Bezos zichzelf niet zijn als hij ontkende dat het beter kon. En daar wil hij nu werk van maken. “Ondanks wat we hebben bereikt, is het me duidelijk dat we een betere visie nodig hebben over hoe we waarde creëren voor werknemers. We hebben altijd 's werelds meest klantgerichte bedrijf willen zijn. Dat zullen we niet veranderen. Het is wat ons hier heeft gebracht. Maar ik verbind ons tot een aanvulling. Wij worden 's werelds beste werkgever en 's werelds veiligste plek om te werken.”