“Blokker België heeft geen overlevingskans”

Foto: DutchMen / Shutterstock.com

(update) Trekt Blokker weg uit België? Volgens vertrouwelijke bronnen zou Michiel Witteveen, de nieuwe eigenaar van Blokker Holding, de Belgische winkels willen opofferen om in Nederland te overleven. Witteveen ontkent echter dat de keten vertrekt.

 

België sluiten aangewezen?

Michiel Witteveen, de Nederlandse ondernemer en vastgoedinvesteerder die Blokker koopt van de familiale eigenaars, zou documenten in zijn bezit hebben die aanraden om de Belgische activiteiten van de winkelketen stop te zetten. Dat bericht De Telegraaf, die naar eigen zeggen inzage heeft in de vertrouwelijke cijfers.


Blokker België zou voor “een verlies van 2 tot 4 miljoen euro zorgen” voor de volledige groep. “Sluiting van België vermindert de totale ‘cash burn’ aanzienlijk”, klinkt het advies dan ook. De winkels in België zouden geen overlevingskans hebben. Aangezien de nieuwe eigenaar in de Nederlandse media al meermaals heeft gezworen om geen winkels meer te sluiten, valt nu echter af te wachten of hij België wel opoffert.

 

Belgisch topman Geert Kampschöer ontkent in een reactie tegenover de krant La Libre formeel: "Blokker gaat niet weg uit België." Ook Witteveen zou de geruchten tegenover de krant hebben ontkracht, al reageert zijn woordvoerder voorzichtiger: "We kennen de bronnen van de krant niet en we leveren geen commentaar op geruchten. De financiële situatie van Blokker België zal natuurlijk worden bekeken en we komen daar ter zijner tijd op terug."

 

6,8 miljoen euro winst in 2021

Offers zullen in ieder geval moeten gebeuren als Witteveen zijn ambitieuze doelstelling wil bereiken: de ex-topman wil in 2021 weer winst draaien, aldus nog de bronnen van De Telegraaf. Er moet tegen dan zelfs 6,8 miljoen euro winst zijn. In 2018 boekte Blokker nog 80 miljoen euro verlies.


Ook tegen 2021 wil Michiel Witteveen de omzet met bijna 22 procent verhogen. De marge (die nu op 28 procent ligt) moet bovendien met bijna 10 procentpunt naar boven. In de strategie primeert alvast de lange termijn: “De keuze van de familie Blokker voor Michiel Witteveen is nadrukkelijk een keuze voor de lange termijn en het behoud van de familiewaarden waarop het concern is gebaseerd”, aldus een woordvoerder van de ondernemer.

 

Kussentje van 280 miljoen

Michiel Witteveen, die de aandelen volledig “alleen, zonder partner” koopt, krijgt weliswaar een stootkussentje van 280 miljoen euro van de familie Blokker zelf mee om ‘hun’ bedrijf te redden, maar dan nog moet er flink worden bespaard. 


In eerste instantie plant Witteveen alle interim-medewerkers op het hoofdkantoor op te zeggen, de kosten voor de winkels en de logistiek te drukken en ook in de marketing- en communicatiekosten te snoeien, volgens De Telegraaf. Al wil de eigenaar eerst nog wel sterk inzetten op reclame en promoties, om zoveel mogelijk mensen weer naar de winkels te krijgen. Pas in een later stadium zou dit worden afgebouwd.