“Boycot selfscankassa’s” roepen Carrefour-vakbonden op | RetailDetail

“Boycot selfscankassa’s” roepen Carrefour-vakbonden op

“Boycot selfscankassa’s” roepen Carrefour-vakbonden op
Foto: ricochet64 / Shutterstock.com

Medewerkers van Carrefour hebben opgeroepen om selfscankassa’s te boycotten, uit protest tegen de geplande ontslagen bij de keten. Het blijft echter niet bij woorden: actievoerders hebben de selfscankassa’s in de hypermarkt in Bergen gesaboteerd.

 

“De dood van de kassiersters”

Vorig weekend hebben boze Carrefour-kassamedewerkers in de hypermarkt van Bergen de self-checkoutkassa’s ingepakt met plastic om ze onbruikbaar te maken. Op de sociale media circuleren ook oproepen om de selfscankassa’s te boycotten, “want die betekenen de dood van de kassiersters”, klinkt het.

 

“Op termijn dreigen alle kassiersters hun job te verliezen”, aldus Geoffrey Manfroy van de socialistische bediendevakbond in Het Nieuwsblad. “Hier, in de hypermarkt van Mons, staan 22 jobs op de helling. Uit protest hebben de kassiersters dit weekend alle selfscankassa’s in plastic ingepakt.” Klanten hadden volgens Manfroy niet alleen begrip voor de actie, ze steunden zelfs actief “en sommigen roepen op om de selfscan te boycotten, niet alleen bij ons, ook in andere supermarkten.”

 

“De klassieke kassa verdwijnt niet”

In het reorganisatieplan van Carrefour gaan verdere investeringen in meer selfscankassa’s inderdaad hand in hand met het schrappen van zo’n 1.200 jobs in België, maar volgens woordvoerder Baptiste van Outryve van Carrefour België betekent dat niet dat de kassamedewerker verdwijnt: “Ik kan alleen maar herhalen dat de klassieke kassa niet verdwijnt, dat de huidige optie met de handscanners blijft bestaan en dat er een derde optie bijkomt, specifiek voor mensen die gehaast zijn en een kleiner winkelmandje hebben.”

 

De boycotacties vinden tot nu toe enkel in Franstalig België plaats, maar Kristel Van Damme van vakbond LBC meent dat het protest naar Vlaanderen kan overwaaien. “Wat niet is, kan nog altijd komen, want ik heb de indruk dat de Vlaamse Carrefour-medewerkers pas nu écht beginnen te beseffen wat er boven hun hoofd hangt.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nieuw commercieel plan moet Makro reanimeren

18/06/2018

Met een professioneel assortiment en grote verpakkingen wil Makro meer consumenten vaker tot kopen verleiden. De retailer gaat ook lokale klanten beter bedienen. Maar de klok tikt: al eind 2019 moet de ommekeer zichtbaar zijn.  

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

Toch geen royale vertrekpremie voor ex-topman Carrefour

18/06/2018

Georges Plassat, de voormalige CEO van Carrefour, ziet af van de royale vertrekregeling die voor hem was voorzien. Hij doet dat onder druk van de publieke opinie.

Online supermarkt Wink.be stopt ermee

18/06/2018

De groep Louis Delhaize trekt de stekker uit zijn webshop Wink.be. De specialist voor online boodschappen kreeg sinds de start in 2013 nooit uitzicht op rentabiliteit.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour

15/06/2018

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord bereikt met de vakbonden voor het transformatieplan van de supermarktketen. Zo’n 250 jobs blijven alsnog gespaard.