“Boycot selfscankassa’s” roepen Carrefour-vakbonden op

“Boycot selfscankassa’s” roepen Carrefour-vakbonden op
Foto: ricochet64 / Shutterstock.com

Medewerkers van Carrefour hebben opgeroepen om selfscankassa’s te boycotten, uit protest tegen de geplande ontslagen bij de keten. Het blijft echter niet bij woorden: actievoerders hebben de selfscankassa’s in de hypermarkt in Bergen gesaboteerd.

 

“De dood van de kassiersters”

Vorig weekend hebben boze Carrefour-kassamedewerkers in de hypermarkt van Bergen de self-checkoutkassa’s ingepakt met plastic om ze onbruikbaar te maken. Op de sociale media circuleren ook oproepen om de selfscankassa’s te boycotten, “want die betekenen de dood van de kassiersters”, klinkt het.

 

“Op termijn dreigen alle kassiersters hun job te verliezen”, aldus Geoffrey Manfroy van de socialistische bediendevakbond in Het Nieuwsblad. “Hier, in de hypermarkt van Mons, staan 22 jobs op de helling. Uit protest hebben de kassiersters dit weekend alle selfscankassa’s in plastic ingepakt.” Klanten hadden volgens Manfroy niet alleen begrip voor de actie, ze steunden zelfs actief “en sommigen roepen op om de selfscan te boycotten, niet alleen bij ons, ook in andere supermarkten.”

 

“De klassieke kassa verdwijnt niet”

In het reorganisatieplan van Carrefour gaan verdere investeringen in meer selfscankassa’s inderdaad hand in hand met het schrappen van zo’n 1.200 jobs in België, maar volgens woordvoerder Baptiste van Outryve van Carrefour België betekent dat niet dat de kassamedewerker verdwijnt: “Ik kan alleen maar herhalen dat de klassieke kassa niet verdwijnt, dat de huidige optie met de handscanners blijft bestaan en dat er een derde optie bijkomt, specifiek voor mensen die gehaast zijn en een kleiner winkelmandje hebben.”

 

De boycotacties vinden tot nu toe enkel in Franstalig België plaats, maar Kristel Van Damme van vakbond LBC meent dat het protest naar Vlaanderen kan overwaaien. “Wat niet is, kan nog altijd komen, want ik heb de indruk dat de Vlaamse Carrefour-medewerkers pas nu écht beginnen te beseffen wat er boven hun hoofd hangt.”