“Boycot selfscankassa’s” roepen Carrefour-vakbonden op | RetailDetail

“Boycot selfscankassa’s” roepen Carrefour-vakbonden op

“Boycot selfscankassa’s” roepen Carrefour-vakbonden op
Foto: ricochet64 / Shutterstock.com

Medewerkers van Carrefour hebben opgeroepen om selfscankassa’s te boycotten, uit protest tegen de geplande ontslagen bij de keten. Het blijft echter niet bij woorden: actievoerders hebben de selfscankassa’s in de hypermarkt in Bergen gesaboteerd.

 

“De dood van de kassiersters”

Vorig weekend hebben boze Carrefour-kassamedewerkers in de hypermarkt van Bergen de self-checkoutkassa’s ingepakt met plastic om ze onbruikbaar te maken. Op de sociale media circuleren ook oproepen om de selfscankassa’s te boycotten, “want die betekenen de dood van de kassiersters”, klinkt het.

 

“Op termijn dreigen alle kassiersters hun job te verliezen”, aldus Geoffrey Manfroy van de socialistische bediendevakbond in Het Nieuwsblad. “Hier, in de hypermarkt van Mons, staan 22 jobs op de helling. Uit protest hebben de kassiersters dit weekend alle selfscankassa’s in plastic ingepakt.” Klanten hadden volgens Manfroy niet alleen begrip voor de actie, ze steunden zelfs actief “en sommigen roepen op om de selfscan te boycotten, niet alleen bij ons, ook in andere supermarkten.”

 

“De klassieke kassa verdwijnt niet”

In het reorganisatieplan van Carrefour gaan verdere investeringen in meer selfscankassa’s inderdaad hand in hand met het schrappen van zo’n 1.200 jobs in België, maar volgens woordvoerder Baptiste van Outryve van Carrefour België betekent dat niet dat de kassamedewerker verdwijnt: “Ik kan alleen maar herhalen dat de klassieke kassa niet verdwijnt, dat de huidige optie met de handscanners blijft bestaan en dat er een derde optie bijkomt, specifiek voor mensen die gehaast zijn en een kleiner winkelmandje hebben.”

 

De boycotacties vinden tot nu toe enkel in Franstalig België plaats, maar Kristel Van Damme van vakbond LBC meent dat het protest naar Vlaanderen kan overwaaien. “Wat niet is, kan nog altijd komen, want ik heb de indruk dat de Vlaamse Carrefour-medewerkers pas nu écht beginnen te beseffen wat er boven hun hoofd hangt.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Wim Ballieu (Balls & Glory) voorspelt einde vleesconsumptie

16/03/2018

Wim Ballieu, de oprichter van gehaktballenketen Balls & Glory, verwacht dat we binnen 20 jaar geen vlees meer zullen eten. Hij zegt dat in de nasleep van de voorbije schandalen rond de vleesproductie.

Délifrance vervoegt het portfolio van FFC

15/03/2018

De voorbereidingen voor de overname van Délifrance Benelux door het Nederlandse Franchise Friendly Concepts zijn in volle gang. Vanaf 1 april neemt de franchiseorganisatie de masterfranchise van de Franse broodjesketen in de Benelux in beheer.

350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

15/03/2018

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

Back to top