“Een retailer die niet met video communiceert, wordt irrelevant”

Een instructievideo van Switch
Switch

Video wordt onmisbaar in het communicatiepakket van elke retailer, zowel voor interne als externe communicatie. Er zijn geen excuses meer: de drempel is laag. Voorwaarde is wel een doordachte strategie. Apple-reseller Switch geeft het goede voorbeeld.

 

Employer branding

Mensen houden van bewegende beelden. Niet voor niets is YouTube de tweede grootste zoekmachine ter wereld. Wie merkbekendheid en betrokkenheid nastreeft, kan eigenlijk niet meer om video heen. Dat geldt dus ook voor retailers: “Als je vandaag niet met video bezig bent, dan dreig je irrelevant te worden,” zegt algemeen directeur Yannick De Wael van videobedrijf Zidis, dat 15 video-experten in dienst heeft. De specialist mag flink wat retailers onder zijn klanten rekenen. Een inspirerend voorbeeld is Switch, de premium Apple reseller met 28 winkels over heel België. Die keten zet video in op verschillende manieren, met uiteenlopende doelstellingen, binnen een heldere strategie. Op het RetailDetail Congress komt Business Unit Director Consumer & SoHo Jef Van Herck toelichten hoe het bedrijf video integreert in z’n communicatie-aanpak.
 

Switch zet video bijvoorbeeld in binnen z’n HR-beleid. Teasers rond employer branding zorgen ervoor dat de juiste mensen zich aangesproken voelen. Wie bij de retailer wordt aangenomen, kan het bedrijf beter leren kennen door zogenaamde ‘onboarding’ video’s te bekijken. Oprichter Rik Vrancken legt in enkele minuten uit waar het bedrijf voor staat. In een testimonial vertelt een student wat je mag verwachten als je bij Switch als jobstudent aan de slag gaat… Video is ook een interessante tool voor interne communicatie. Jef Van Herck gebruikt korte, zelfgemaakte smartphonefilmpjes om de winkelmedewerkers op de hoogte te houden van de recentste innovaties, de strategie, de waarden… ‘Snackable content’ die zorgt dat medewerkers in een mum van tijd ‘mee’ zijn. 

 

Testimonials en instructievideo’s

Uiteraard is video bij uitstek een geschikt medium om klanten te werven en te houden. Events als winkelopeningen of grote productlanceringen krijgen de nodige aandacht. In vier golven per jaar plant Switch acties om klanten naar de winkels te trekken of online te doen kopen, ondersteund met videoboodschappen. “Ruil je oude Apple-toestel in en krijg 20% bovenop de overnameprijs”, bijvoorbeeld. Er zijn leuke testimonials van klanten: bedrijven, scholen, particulieren. En erg interessant zijn de vele instructievideo’s waarmee gebruikers aan de slag kunnen. Hoe werkt Airdrop? Wat is iCloud Drive? Hoe bedien je Siri? De Switch adviseurs leggen het uit in korte filmpjes. Daarnaast maakt Switch gretig gebruik van de inhoud die door Apple ter beschikking wordt gesteld.
 

Belangrijk is vooral continuïteit, weet Yannick De Wael: “Het mag geen ‘one shot’ zijn, je moet blijven communiceren, er moet een plan, een strategie achter zitten.” En de kost? De drempel is verrassend laag: video is een standaard medium geworden en je hoeft geen driekoppige filmploeg met zwaar materiaal op pad te sturen. Naast professionele video’s door Zidis kan je ook zelf aan de slag: met de smartphone geraak je al een heel eind. Zidis zorgt voor aangepaste templates en een hands-on opleiding in de Zidis Video Academy. “Bovendien kan je ook videomateriaal opvragen bij je leveranciers. Maak daar gebruik van. Wij kunnen die herwerken.” Om je video’s te verspreiden, hoef je geen tv-kanaal af te huren: publiceer ze op je website, je YouTube-kanaal, Facebook, Instagram…

 

Maak je doelstellingen waar

Hoe video je doelstellingen als retailer kan helpen waarmaken? Dat vertellen Jef Van Herck van Switch en Yannick De Wael van Zidis op het RetailDetail Congress, dat plaatsvindt op 25 april in San Marco Village (Schelle). Bezoekers hebben de keuze uit drie thematische middagprogramma’s. Op het hoofdpodium zullen ‘s avonds enkele toonaangevende CEO’s hun aanvalsplan ontvouwen, onder het thema ‘Back to Attack’: Christian Van Thillo (De Persgroep), Elise Vanaudenhove (Euro Shoe Group / Bristol) en Peter Hinssen (Nexxworks) tekenen alvast present. U toch ook? Via deze link vind je meer informatie over het event en kan je je tickets bestellen.