“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”
Shutterstock

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

 

“Fusie onder gelijken”

De Oostenrijkse vastgoedinvesteerder had eind 2017 al toenadering gezocht tot de Canadezen voor een joint venture tussen Karstadt (tachtig filialen in Duitsland) en het Kaufhof van Hudson's Bay (met een honderdtal vestigingen). Daarbij zouden de Oostenrijkers het voor het zeggen krijgen. Een eerste bod van 3 miljard euro werd afgewezen, maar eind juni raakte bekend dat beide partijen toch aan tafel zaten. Duitse media meldden dat een voorlopig akkoord is bereikt over een “fusie onder gelijken”, maar in een reactie zegt Hudson's Bay dat er enkel een "intentieverklaring is ondertekend om de mogelijkheid van een joint venture te onderzoeken".

 

Beide groepen hebben het al jaren knap lastig door de opkomst van Primark en Zalando. Sinds de overname door Hudson’s Bay zag Kaufhof zijn omzet alleen maar dalen: Duitslands grootste warenhuisketen schrijft al jaren rode cijfers. Voor Karstadt lijkt het ergste dan weer achter de rug: de omzet krimpt nog wel een beetje, maar de keten schreef in 2017 voor het eerst sinds 12 jaar weer zwarte cijfers.

 

Kaufhof en Karstadt zijn in nogal wat Duitse steden allebei aanwezig. Over de gevolgen van een eventuele fusie op de werkgelegenheid bestaat grote onzekerheid. Volgens ingewijden zouden wellicht een vijftiental zwaar verlieslatende vestigingen de deuren sluiten, maar dat nieuws werd nog niet bevestigd.