“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond” | RetailDetail

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”
Shutterstock

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

 

“Fusie onder gelijken”

De Oostenrijkse vastgoedinvesteerder had eind 2017 al toenadering gezocht tot de Canadezen voor een joint venture tussen Karstadt (tachtig filialen in Duitsland) en het Kaufhof van Hudson's Bay (met een honderdtal vestigingen). Daarbij zouden de Oostenrijkers het voor het zeggen krijgen. Een eerste bod van 3 miljard euro werd afgewezen, maar eind juni raakte bekend dat beide partijen toch aan tafel zaten. Duitse media meldden dat een voorlopig akkoord is bereikt over een “fusie onder gelijken”, maar in een reactie zegt Hudson's Bay dat er enkel een "intentieverklaring is ondertekend om de mogelijkheid van een joint venture te onderzoeken".

 

Beide groepen hebben het al jaren knap lastig door de opkomst van Primark en Zalando. Sinds de overname door Hudson’s Bay zag Kaufhof zijn omzet alleen maar dalen: Duitslands grootste warenhuisketen schrijft al jaren rode cijfers. Voor Karstadt lijkt het ergste dan weer achter de rug: de omzet krimpt nog wel een beetje, maar de keten schreef in 2017 voor het eerst sinds 12 jaar weer zwarte cijfers.

 

Kaufhof en Karstadt zijn in nogal wat Duitse steden allebei aanwezig. Over de gevolgen van een eventuele fusie op de werkgelegenheid bestaat grote onzekerheid. Volgens ingewijden zouden wellicht een vijftiental zwaar verlieslatende vestigingen de deuren sluiten, maar dat nieuws werd nog niet bevestigd.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

Nationale Loterij plant eigen winkelketen

06/07/2018

De Nationale Loterij heeft plannen om een eigen winkelketen te openen en zoekt daarvoor al naar panden in Antwerpen, Gent, Luik en Namen.

Zomeractie: ontdek Antwerpen als internationaal retaillaboratorium

04/07/2018

Antwerpen is een van de meest trendsettende steden en belangrijkste retaillaboratoria van het moment. Zowel grote internationale ketens als startups innoveren en experimenteren er met nieuwe concepten. Antwerp hunt gidst je er langs, nu met exclusieve zomerkorting.

Alibaba-topman en premier Michel bespreken investering in Luik

04/07/2018

Jack Ma, oprichter en voorzitter van de Chinese internetreus Alibaba, heeft een mogelijke investering in Luik besproken met premier Charles Michel. Na afloop was Ma vaag, Michel legt de bal bij het bedrijf.

Toch nog een tweede leven voor Toys "R" Us?

02/07/2018

Het doek is finaal gevallen over Toys "R" Us in de Verenigde Staten: alle winkels zijn er dicht en 30.000 medewerkers staan op straat. Toch hoopt de beroemde speelgoedketen nog op een toekomst.