“Galeria Kaufhof Karstadt maakt tegen 2021 weer winst”

Duitse warenhuisketens Karstadt en Galeria Kaufhof zouden tegen 2021 weer winstgevend moeten worden.
Foto: Sergej Lebedev / Shutterstock.com

Galeria Kaufhof Karstadt, het fusiebedrijf dat is ontstaan door de samensmelting tussen Duitse warenhuisketens Karstadt en Galeria Kaufhof, zou tegen 2021 weer winstgevend moeten worden. En dat zonder winkelsluitingen, beweert althans topman Stephan Fanderl.

 

Mogelijk zonder winkelsluitingen?

Tegen eind september moet de fusie tussen Galeria Kaufhof en Karstadt helemaal afgerond zijn. Dan hoort het fusiebedrijf helemaal geïntegreerd te zijn, met een eengemaakt hoofdkantoor, IT-systeem, logistiek en een onlinewinkel. Dat zegt topman Stephan Fanderl in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

“Dit jaar scheppen we de voorwaarden voor een succesvolle fusie”, klinkt het optimistisch. Zo optimistisch zelfs dat de CEO de verlieslatende warenhuisgroep tegen het boekjaar 2020/21 uit de rode cijfers wil halen, zelfs zonder winkelsluitingen. Alleen al door de synergievoordelen zou het verlies bij Kaufhof moeten worden verholpen, aldus Fanderl.

 

Voor elk warenhuis van de groep wil Fanderl nog vechten, klinkt het strijdlustig. De topman ziet naar eigen zeggen geen reden om sluitingen te overwegen op locaties waar beide formules dichtbij elkaar te vinden zijn. In die dubbele panden kan een andere invulling worden gegeven, zoals bijvoorbeeld een grote sportafdeling of outlet, die complementair is.

 

Negencijferig verlies bij Galeria Kaufhof

De uitdagingen voor het Duitse warenhuisbedrijf – waartoe ook Galeria Inno in België en Hudson's Bay in Nederland behoren – zijn volgens Fanderl nochtans groot. Alleen al bij Kaufhof was eind januari vorig jaar een tekort in de negen cijfers opgelopen, niet het minst vanwege de zwakke kerstverkopen. Kaufhof en Karstadt worden momenteel dan ook “op volle snelheid” samengevoegd, aldus de manager.

 

Dat er evenwel ook fiks moet worden bespaard en dat er ontslagen vallen, staat als een paal boven water. Hoe veel banen er uiteindelijk worden geschrapt, zal afhangen van het verdere verloop van de sanering, zegt Fanderl. Oorspronkelijk had de topman in januari het verdwijnen van 2600 voltijdse banen aangekondigd, "maar we willen het personeel niet meer beperken dan nodig is", klinkt het nu in het interview.