“Ierse regering bereid belastingtrucs internetbedrijven aan te pakken”

“Ierse regering bereid belastingtrucs internetbedrijven aan te pakken”

Volgens The Wall Street Journal is de Ierse regering zinnens om de belastingconstructies waarmee internationale internetbedrijven miljoenen besparen, af te bouwen. Ierland kreeg daar immers steeds meer kritiek op.

Iers-Nederlandse sandwich

Ierland zou zo toegeven aan de groeiende kritiek van onder meer de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en de Europese Unie op zijn al te welwillend fiscaal beleid, waar grote internetbedrijven als Google, Facebook en Apple maar wat graag gebruik van maken.

 

Vooral de zogeheten 'Double Irish Dutch Sandwich'-constructie is de OESO en de EU een doorn in het oog. Bij die constructie verkoopt een Amerikaanse moederbedrijf zijn internationale rechten aan een dochter in Ierland, die formeel is ingeschreven op een belastingparadijs. Dat Ierse bedrijf leent de rechten onder licentie uit aan een Nederlandse bedrijf (vaak een postbusbedrijf) tegen een bepaalde vergoeding, waarop dat bedrijf die rechten opnieuw in licentie uitleent aan een tweede Iers bedrijf.

 

De hele constructie is erop gericht om zo min mogelijk belastingen te betalen en de winsten maximaal door te sluizen naar belastingparadijzen. Dat levert aardig op: zo betaalde Apple in 2012 slechts 1,9% belasting over de 37 miljard dollar winst die het buiten de Verenigde Staten realiseerde.

 

De Ierse regering zou nu onder groeiende druk van de EU toch zijn fiscale politiek willen wijzigen. "Alle signalen die we krijgen, wijzen erop dat het nog voor dit jaar is" zegt een topman van consultingbedrijf pwc in Dublin. Al zal dat niet van vandaag op morgen gebeuren: specialisten gaan uit van een overgangsperiode van drie tot zeven jaar om de bedrijven in kwestie de kans te geven een en ander grondig voor te bereiden. Bedrijven uit de technologische en de farmaceutische sector zouden daar trouwens al mee bezig zijn, aldus nog de WSJ.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Dit zijn de populairste webshops in België

18/01/2018

Nieuwe cijfers brengen de favoriete webwinkels in kaart van de Belgische internetgebruikers in 2017. Amazon domineert, maar naast de grote internationale spelers zijn ook de tweedehandssites opvallend populair.  

LensGroup neemt twee Duitse webwinkels over

18/01/2018

Het Belgische LensGroup, moederbedrijf van online lenzenverkoper LensOnline, heeft twee Duitse webwinkels overgenomen. Het betreedt zo voor de eerste keer de Duitse markt, het vijfde Europese land voor de groep.

Wint jouw bedrijf de bpost Omnichannel Award 2018?

18/01/2018

Welke retailer volgt in 2018 Juttu op als winnaar van de bpost Omnichannel Award? Kandidaten kunnen zich nu aanmelden. De award wordt uitgereikt tijdens het Omnichannel Congress op 1 maart.

"Vijfde van alle aankopen wordt gedaan via digitale spraakassistenten”

17/01/2018

Kopen via spraakassistenten zoals Siri of Amazon Alexa wordt heel groot, meent Capgemini. Al 35% van de consumenten zou aan zogeheten ‘conversational commerce’ doen: kopen of bestellen via zo’n digitale spraakassistent.

Britse supermarktketen Iceland geeft plastic de zak

17/01/2018

De Britse diepvriesketen Iceland schrapt als eerste supermarktketen alle plasticverpakkingen van zijn huismerken. Tegen 2023 moeten alle 1400 huismerkproducten verpakt worden in een duurzamer alternatief voor plastic, zoals karton en papier.

Wibra weet weer wat winst is

17/01/2018

Budgetketen Wibra heeft in 2016 opnieuw winst weten te maken, nadat het de voorbije jaren vooral verliezen had moeten slikken. De omzet blijft wel in dalende lijn en voorlopig lijkt het er niet op dat die trend gaat keren.

Back to top