“Ierse regering bereid belastingtrucs internetbedrijven aan te pakken” | RetailDetail

“Ierse regering bereid belastingtrucs internetbedrijven aan te pakken”

“Ierse regering bereid belastingtrucs internetbedrijven aan te pakken”

Volgens The Wall Street Journal is de Ierse regering zinnens om de belastingconstructies waarmee internationale internetbedrijven miljoenen besparen, af te bouwen. Ierland kreeg daar immers steeds meer kritiek op.

Iers-Nederlandse sandwich

Ierland zou zo toegeven aan de groeiende kritiek van onder meer de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling en de Europese Unie op zijn al te welwillend fiscaal beleid, waar grote internetbedrijven als Google, Facebook en Apple maar wat graag gebruik van maken.

 

Vooral de zogeheten 'Double Irish Dutch Sandwich'-constructie is de OESO en de EU een doorn in het oog. Bij die constructie verkoopt een Amerikaanse moederbedrijf zijn internationale rechten aan een dochter in Ierland, die formeel is ingeschreven op een belastingparadijs. Dat Ierse bedrijf leent de rechten onder licentie uit aan een Nederlandse bedrijf (vaak een postbusbedrijf) tegen een bepaalde vergoeding, waarop dat bedrijf die rechten opnieuw in licentie uitleent aan een tweede Iers bedrijf.

 

De hele constructie is erop gericht om zo min mogelijk belastingen te betalen en de winsten maximaal door te sluizen naar belastingparadijzen. Dat levert aardig op: zo betaalde Apple in 2012 slechts 1,9% belasting over de 37 miljard dollar winst die het buiten de Verenigde Staten realiseerde.

 

De Ierse regering zou nu onder groeiende druk van de EU toch zijn fiscale politiek willen wijzigen. "Alle signalen die we krijgen, wijzen erop dat het nog voor dit jaar is" zegt een topman van consultingbedrijf pwc in Dublin. Al zal dat niet van vandaag op morgen gebeuren: specialisten gaan uit van een overgangsperiode van drie tot zeven jaar om de bedrijven in kwestie de kans te geven een en ander grondig voor te bereiden. Bedrijven uit de technologische en de farmaceutische sector zouden daar trouwens al mee bezig zijn, aldus nog de WSJ.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Omzet e-commerce vorig jaar over 10 miljard euro

21/03/2018

E-commerce zit in de lift, ook in België. Toch is er nog erg veel groeipotentieel online: dat is de belangrijkste conclusie van BeCommerce, dat in zijn Market Monitor 2017 een online omzet van 10,05 miljard euro noteert voor België.

Claire’s vraagt faillissement aan

21/03/2018

De Amerikaanse keten Claire’s heeft nu ook officieel het faillissement aangevraagd. Het gaat daarbij wel enkel over de Amerikaanse tak van het bedrijf.

Amazon zoekt extra besparingen bij producenten

21/03/2018

Amazon wil besparen en gaat daarom producenten sneller logistieke kosten aanrekenen. Tot nu toe nam de Amerikaanse online retailer die kosten vaak op zich, maar dat blijkt niet langer rendabel.

Lidl België kiest voor duurzame plastic zakjes

21/03/2018

Lidl België wil de afvalberg verkleinen door alvast zijn niet-duurzame plastic zakjes uit de wereld te bannen. De maatregel past in een ruimere strategie, waarmee Lidl tegen 2025 minstens 20% minder plastics hoopt te verbruiken.

Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse hebben in verschillende winkels van Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de failliete Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Het einde van de retailmedewerker

20/03/2018

Voor het eerst kunnen we met zekerheid stellen dat de toekomst van werk echt bepaald wordt door futuristische evenementen. Mensen zullen net zo veelzijdig moeten worden als AI-technologieën en blockchain-applicaties. Ben je klaar?

Back to top