“Leveringen per drone? Daar zit geen toekomst in!”

Shutterstock.com

Drones zullen niet op grote schaal ingezet zullen worden voor de levering van pakjes, zeggen specialisten. De toepassing werd lang gehypet, maar is gewoon niet praktisch (of rendabel) genoeg.

 

Hype voorbij

De voorbije jaren hebben heel wat grote retailers geëxperimenteerd met leveringen per drone, denk maar aan Alibaba, Amazon of Unilever. Een paar weken geleden testte Samsung droneleveringen in Ierland voor smartphones, oordopjes en smartwatches. Als oplossing voor het 'pakjesprobleem' zijn de hooggespannen verwachtingen intussen echter danig getemperd, zeggen experts uit het veld.

 

"Vergelijk droneleveringen met de camionetjes die nu de pakjes rondbrengen en stel jezelf de vraag: kan een drone dat efficiënter? Zeker niet", zegt Hugo De Blauwe van Inflights in De Tijd. Zijn bedrijf biedt 3D-modellering via dronevluchten.

 

Die vaststelling wil uiteraard niet zeggen dat drones geen toekomst hebben: vooral militair lijken de toepassingen haast eindeloos. Ook voor beveiliging en controle van installaties en gebouwen zullen ze massaal ingezet worden. Maar voor retaildoeleinden lijkt die vlieger niet op te gaan...