“Tot 30% minder elektronische betalingen”

“Tot 30% minder elektronische betalingen”
Shutterstock.com

Betaalverwerker CCV registreerde de afgelopen periode liefst 30% minder elektronische transacties dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De maatregelen die genomen werden in het kader van de coronacrisis laten zich duidelijk voelen.

 

Verplichte sluitingen

De voorbije weken daalde het aantal elektronische betalingen met bijna een derde in vergelijking met een jaar geleden. Dat restaurants, cafés en vele winkels nu gesloten zijn als gevolg van de coronacrisis maakt dat er minder betalingen plaatsvinden. CEO Dimitri Beck wijst er in De standaard wel op dat er in bepaalde sectoren juist een toename is van het aantal transacties, bijvoorbeeld bij bakkers en apothekers. Een heleboel handelaars aanvaardt uit veiligheidsoverwegingen immers geen cash meer. Steeds meer winkeliers gaan nog een stap verder en schakelen zelfs over op verplicht contactloos betalen, omdat dit de beste bescherming biedt tegen de verdere verspreiding van het coronavirus.

 

Het is vooral dit type van betalingen dat spectaculair groeit, zegt Beck. Hij pleit er bijgevolg voor om de betaallimiet – in navolging van Nederland – bij contactloos betalen op te drijven van 25 naar 50 euro. Beck denkt ook dat de coronacrisis de betaalgewoonten van de consument blijvend zal veranderen: winkels die enkel cash aanvaarden, zullen sneller overschakelen naar elektronische alternatieven, aangezien cash geld meer dan ooit beschouwd wordt als een doorgeefluik voor ziektekiemen, besluit hij.

 

 

CCV is de nummer twee op de Belgische markt en heeft naar eigen zeggen een marktaandeel van 20 à 25%.