“Vergrijzende arbeidsmarkt? Niet voor retailers!” | RetailDetail

“Vergrijzende arbeidsmarkt? Niet voor retailers!”

“Vergrijzende arbeidsmarkt? Niet voor retailers!”
Shutterstock

Retail blijft een van de belangrijkste sectoren voor de tewerkstelling van jongeren, zegt SD Worx: er werken dubbel zoveel dertigers als vijftigers in de sector. De vergrijzing vormt dus niet meteen een bedreiging. 

Retailers blijven jonger

We konden het onlangs in de pers vernemen: Vlaamse bedrijven stellen nu gemiddeld evenveel vijftigers als dertigers te werk. De acute vergrijzingsgolf die we in het Westen meemaken houdt potentieel een risico in voor onze arbeidsmarkt. Wanneer binnen enkele jaren de generatie van vijftigplussers met pensioen gaat, zal het de vraag zijn of we voldoende jonge arbeidskrachten hebben om hen te vervangen.

 

Toch geldt bovenstaande stelling niet voor alle sectoren. HR-dienstverlener SD Worx nam een steekproef van de 30.000 werknemers tewerkgesteld in paritair comité 311. Daaruit blijkt dat retail een van de belangrijkste sectoren blijft voor de tewerkstelling van jongeren: “Het percentage dertigjarigen in retail is nagenoeg het dubbele van het aantal vijftigplussers”, zegt Peter Van Ostaeyen, retailexpert bij SD Worx. “Daarmee gaat de sector tegen de trend in. Dan spreken we nog niet van de grote hoeveelheid twintigers die in de sector actief is. Deze groep is goed voor liefst 25% van de bezetting.”

 

Buitenkansen voor de jeugd

De retailsector blijft dus aantrekkelijk voor de jeugd, en niet alleen omwille van de lage instapvereisten voor verkopend personeel. “Retail blijft een sector van kansen, voor werknemers die zichzelf willen ontwikkelen en meegroeien met het bedrijf. De laatste jaren tekenen zich ook nieuwe trends af. Zo zijn er conceptgebonden jobs die zich specifiek richten tot jonge hipsters. Voor deze werknemers is er een enorm aanbod bij nieuwe formules en hippe intreders op de Belgische markt. Een mooi recent voorbeeld is de schoenenketen vanHaren, die de Belgische markt betreedt met hippe formules als Snipes en Solebox – onderdelen van de grootste schoenengroep wereldwijd, Deichmann. Wie zich dus afvraagt waar de jeugd tegenwoordig uithangt… die doet er goed aan om even aan de retailsector te denken.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.