“Vergrijzende arbeidsmarkt? Niet voor retailers!” | RetailDetail

“Vergrijzende arbeidsmarkt? Niet voor retailers!”

“Vergrijzende arbeidsmarkt? Niet voor retailers!”
Shutterstock

Retail blijft een van de belangrijkste sectoren voor de tewerkstelling van jongeren, zegt SD Worx: er werken dubbel zoveel dertigers als vijftigers in de sector. De vergrijzing vormt dus niet meteen een bedreiging. 

Retailers blijven jonger

We konden het onlangs in de pers vernemen: Vlaamse bedrijven stellen nu gemiddeld evenveel vijftigers als dertigers te werk. De acute vergrijzingsgolf die we in het Westen meemaken houdt potentieel een risico in voor onze arbeidsmarkt. Wanneer binnen enkele jaren de generatie van vijftigplussers met pensioen gaat, zal het de vraag zijn of we voldoende jonge arbeidskrachten hebben om hen te vervangen.

 

Toch geldt bovenstaande stelling niet voor alle sectoren. HR-dienstverlener SD Worx nam een steekproef van de 30.000 werknemers tewerkgesteld in paritair comité 311. Daaruit blijkt dat retail een van de belangrijkste sectoren blijft voor de tewerkstelling van jongeren: “Het percentage dertigjarigen in retail is nagenoeg het dubbele van het aantal vijftigplussers”, zegt Peter Van Ostaeyen, retailexpert bij SD Worx. “Daarmee gaat de sector tegen de trend in. Dan spreken we nog niet van de grote hoeveelheid twintigers die in de sector actief is. Deze groep is goed voor liefst 25% van de bezetting.”

 

Buitenkansen voor de jeugd

De retailsector blijft dus aantrekkelijk voor de jeugd, en niet alleen omwille van de lage instapvereisten voor verkopend personeel. “Retail blijft een sector van kansen, voor werknemers die zichzelf willen ontwikkelen en meegroeien met het bedrijf. De laatste jaren tekenen zich ook nieuwe trends af. Zo zijn er conceptgebonden jobs die zich specifiek richten tot jonge hipsters. Voor deze werknemers is er een enorm aanbod bij nieuwe formules en hippe intreders op de Belgische markt. Een mooi recent voorbeeld is de schoenenketen vanHaren, die de Belgische markt betreedt met hippe formules als Snipes en Solebox – onderdelen van de grootste schoenengroep wereldwijd, Deichmann. Wie zich dus afvraagt waar de jeugd tegenwoordig uithangt… die doet er goed aan om even aan de retailsector te denken.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit z’n voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

Nationale Loterij plant eigen winkelketen

06/07/2018

De Nationale Loterij heeft plannen om een eigen winkelketen te openen en zoekt daarvoor al naar panden in Antwerpen, Gent, Luik en Namen.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

Zomeractie: ontdek Antwerpen als internationaal retaillaboratorium

04/07/2018

Antwerpen is een van de meest trendsettende steden en belangrijkste retaillaboratoria van het moment. Zowel grote internationale ketens als startups innoveren en experimenteren er met nieuwe concepten. Antwerp hunt gidst je er langs, nu met exclusieve zomerkorting.