1 op 3 gecontroleerde handelaars neemt loopje met prijsaanduiding

Shutterstock

Van de 819 handelszaken die de Economische Inspectie vorig jaar controleerde op het naleven van de regels rond prijsaanduiding, bleken er 314 niet in orde. Liefst 72 handelaars werden doorverwezen naar justitie, 256 andere kregen een waarschuwing.

 

Focus op hardleerse sectoren

In 2015 stelde de Economische Inspectie bij 14% van de gecontroleerde winkels inbreuken vast op de regels rond prijsaanduiding. Bij een nieuw onderzoek twee jaar later bleek dat in sommige sectoren meer dan 30% van de winkels niet in orde was. Daarom focuste de Inspectie dit jaar specifiek op die ‘hardleerse’ sectoren. En wat bleek: 314 van de 819 gecontroleerde handelaars - bijna één op drie - ging in de fout.

 

Het grootste percentage inbreuken kwam op naam van bakkers (48,62%) en horecazaken (42,39%). De handelaars in semiprofessioneel gereedschap gingen van alle risicovolle sectoren het minst in de fout, al liep toch nog altijd één op vier (25,53%) tegen de lamp. De andere gecontroleerde sectoren zitten daar tussenin: schoonheidssalons (36,51% inbreuken), begrafenisondernemers (34,48%), kruideniers en biowinkels (32,94%) en slagers (29,36%).

 

“Meeste handelaars doen het goed”

Over alle sectoren heen is de meest voorkomende inbreuk dat prijzen gewoonweg niet worden aangeduid. Bij horecazaken is de meest voorkomende inbreuk dat prijzen niet worden weergegeven aan de ingang. Soms ontbreekt ook de prijs per eenheid of per kilogram (bij bulkproducten bijvoorbeeld) of is de prijs inclusief btw nergens vermeld, wat tot misverstanden of discussies leidt bij het afrekenen.

 

“De meeste handelaars duiden prijzen goed zichtbaar aan, maar in een aantal sectoren blijft het een courante praktijk om dat niet te doen”, reageert bevoegd minister Kris Peeters (CD&V) op de resultaten. Hij waarschuwt dat de inspectiediensten gerichte controles zullen blijven uitvoeren. “We stellen gelukkig wel vast dat de meeste handelaars waarbij inbreuken werden gevonden, zich in regel stellen.” Slechts in enkele gevallen werden bij een tweede controle op een latere datum nog inbreuken vastgesteld, aldus het het kabinet van Economie.