"130.000 banen op de tocht in detailhandel" | RetailDetail

"130.000 banen op de tocht in detailhandel"

"130.000 banen op de tocht in detailhandel"

Volgens een onderzoek in opdracht van Detailhandel Nederland verdwijnen er binnen tien jaar tot 130.000 banen in de Nederlandse detailhandel, tenzij die het over een andere boeg gooit. Ook in België vrezen experts voor eenzelfde evolutie.

Winkelleegstand

Het onderzoek wijst op de veranderingen die de komende jaren zullen plaatsvinden in de detailhandel: verschuivingen in de bevolkingssamenstelling en het consumentengedrag, technologische innovatie en toenemende concurrentie zorgen voor nieuwe mogelijkheden, maar ook voor bedreigingen. Als de detailhandel zich niet snel genoeg weet aan te passen, dan verdwijnen er volgens studiebureau McKinsey 55.000 tot 130.000 banen.

 

Die inkrimping van de detailhandel zou ook leiden tot meer winkelleegstand. Bij een ongewijzigd beleid schat McKinsey dat 20 tot 35% van de huidige winkelruimte overbodig zal worden. Vooral in de sector non-food verwacht het adviesbureau dan grote klappen.

 

Alternatief scenario

Om te overleven moet de retailsector volgens het bureau werken aan een alternatief scenario, waarbij de overheid barrières (denk aan te strikte bestemmingsplannen, ongewenste prikkels in de vastgoedsector en inflexibiliteit in de arbeidsmarkt) moet aanpakken. Daarnaast moet er vanuit de sector ingezet worden op differentiatie en innovatie. In het buitenland kunnen Nederlandse retailers dan weer samenwerken om Nederlandse producten en diensten aan te prijzen.

 

Ook online moeten er zaken veranderen volgens McKinsey: online marktplaatsen zullen moeten inzetten op een lokaal producten- en dienstenaanbod, een naadloze integratie van online en offline en versnelde invoering van technologie.

 

Ook in België

Het kwantitatieve onderzoek richtte zich weliswaar op Nederland, maar de bredere conclusies zullen ook in België te voelen zijn. Zo stelde auteur Pieter Ballon onlangs nog op deze site dat steden de vruchten kunnen plukken van deze evoluties, als ze zich snel genoeg omvormen tot "slimme steden". Inzetten op de strijd tegen onder andere leegstand gebeurt nu al, maar te gefragmenteerd, menen experts.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Een mooiere en energiezuinigere winkel zonder investering

18/07/2018

(publireportage) Wilt u al uw winkelfilialen voorzien van LED-verlichting? Maar ziet u op tegen het gedoe, om van de forse investering nog maar te zwijgen? Maxeda kiest daarom voor Light as a Service voor hun Brico en Praxis winkels en bespaart tot wel 70% aan energie.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.