350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen
Shutterstock

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

 

Al voor ruim 90 miljoen euro in beslag genomen

Vorig jaar controleerde de Cel Namaak alles samen 1100 handelszaken, terwijl ook webshops en sociale media gemonitord werden op verkoop van namaak. Daarbij werden in totaal 432.531 namaakgoederen in beslag genomen, goed voor een waarde van 7,78 miljoen euro. Dat brengt het totaal over de voorbije tien jaar op 90,2 miljoen euro.

 

Het gros van de inbeslagnames vorig jaar ‑ zo’n 350.000 stuks ‑ betrof speelgoed: van knuffels over autootjes en speelkaarten tot nachtlampjes. Eén zaak leverde in één klap honderdduizenden namaakgoederen op. Nadat de inspectiediensten bij een controle van kraampjes op de zeedijk namaakgoederen hadden gevonden, volgden ze het spoor naar bij de groothandelaar in Brussel. Daar werd een grote opslagplaats ontdekt met honderdduizenden stuks namaakspeelgoed en namaakelektronica.

 

Criminele netwerken

Het blijft niet alleen bij klassiekers als speelgoed, lederwaren en cosmetica: zo werden vorig jaar ook 12.000 illegale Europaletten in beslag genomen, terwijl in een depot bij de Franse grens 700 nagemaakte designstoelen en -zetels werden aangeslagen. Toen in de Antwerpse haven ook nog een container werd onderschept met meubels die gekopieerd bleken van een Frans designmerk, leidde dat tot nieuwe inbeslagnames van nog enkele duizenden namaakmeubels.

 

“Criminele netwerken proberen steeds dieper en fijnmaziger de gewone verkoopskanalen binnen te dringen. Door specialisatie, ervaring en efficiëntie krijgt de Economische Inspectie een steeds beter beeld van de criminele netwerken die instaan voor de productie en verkoop van namaakproducten. Die ervaring zorgt ervoor dat inbeslagnames steeds vaker gebeuren bij de ‘grote’ spelers – de producenten en distributeurs – in plaats van de kleine garnalen”, zegt bevoegd minister Kris Peeters.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Wouter Kolk, de CEO van Albert Heijn, een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping' in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Bol.com rolt herhaalservice Bespaar Continu online uit

15/06/2018

Bol.com lanceert herhaalservice Bespaar Continu op de website. Vergelijkbaar met Amazon Prime, bezorgt de dienst vaste commodity-producten die mensen altijd in huis willen hebben tegen kortingen.

Acht inzichten die we onthouden van het Trade & Shopper Marketing Congress

14/06/2018

Niks dan enthousiaste reacties noteerden we op het Trade & Shopper Marketing Congress van RetailDetail en LD&Co. De grote bereidheid van sprekers en deelnemers om onderling inzichten uit te wisselen was opmerkelijk. Wat we onthielden?

Ludo Bijvoet is nieuwe topman Blokker

14/06/2018

Het management van Blokker is weer compleet: Ludo Bijvoet - vandaag topman van Xenos - heeft vanaf 1 juli de leiding bij de winkelketen in moeilijkheden, Frank Cocx wordt financieel directeur. Linda Keijzer gaat Xenos leiden.

Karstadt wil het warenhuis heruitvinden in Berlijn-Tegel

12/06/2018

Karstadt opent op de Berlijnse luchthaven Tegel voor het eerst in dertig jaar een gloednieuw warenhuis in de hoofdstad. De nieuweling moet een baken van vernieuwing worden, met een uniek aanbod dat volledig is aangepast aan de locatie.

Opinie: Blockchain, de killer van de platformen

11/06/2018

Blockchain houdt bijzonder interessante mogelijkheden in voor retail. Het is echter niet alleen een hulpmiddel voor de retailer, het kan die ook gaan vervangen. Maakt blockchain banken en supermarkten overbodig?