350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen
Shutterstock

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

 

Al voor ruim 90 miljoen euro in beslag genomen

Vorig jaar controleerde de Cel Namaak alles samen 1100 handelszaken, terwijl ook webshops en sociale media gemonitord werden op verkoop van namaak. Daarbij werden in totaal 432.531 namaakgoederen in beslag genomen, goed voor een waarde van 7,78 miljoen euro. Dat brengt het totaal over de voorbije tien jaar op 90,2 miljoen euro.

 

Het gros van de inbeslagnames vorig jaar ‑ zo’n 350.000 stuks ‑ betrof speelgoed: van knuffels over autootjes en speelkaarten tot nachtlampjes. Eén zaak leverde in één klap honderdduizenden namaakgoederen op. Nadat de inspectiediensten bij een controle van kraampjes op de zeedijk namaakgoederen hadden gevonden, volgden ze het spoor naar bij de groothandelaar in Brussel. Daar werd een grote opslagplaats ontdekt met honderdduizenden stuks namaakspeelgoed en namaakelektronica.

 

Criminele netwerken

Het blijft niet alleen bij klassiekers als speelgoed, lederwaren en cosmetica: zo werden vorig jaar ook 12.000 illegale Europaletten in beslag genomen, terwijl in een depot bij de Franse grens 700 nagemaakte designstoelen en -zetels werden aangeslagen. Toen in de Antwerpse haven ook nog een container werd onderschept met meubels die gekopieerd bleken van een Frans designmerk, leidde dat tot nieuwe inbeslagnames van nog enkele duizenden namaakmeubels.

 

“Criminele netwerken proberen steeds dieper en fijnmaziger de gewone verkoopskanalen binnen te dringen. Door specialisatie, ervaring en efficiëntie krijgt de Economische Inspectie een steeds beter beeld van de criminele netwerken die instaan voor de productie en verkoop van namaakproducten. Die ervaring zorgt ervoor dat inbeslagnames steeds vaker gebeuren bij de ‘grote’ spelers – de producenten en distributeurs – in plaats van de kleine garnalen”, zegt bevoegd minister Kris Peeters.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Britten noemen Roeselare bij inspirerendste winkelsteden ter wereld

26/04/2018

Niet Brugge, Antwerpen of Gent, maar wel Roeselare prijkt in een Britse lijst van inspirerendste winkelsteden ter wereld. De West-Vlamingen charmeerden retailexperts met hun doordachte mix van shoppinginitiatieven.

Hogere omzet GrandVision door overnames

26/04/2018

GrandVision sluit het eerste kwartaal van 2018 af met een omzetgroei van 8%, die het bedrijf wel grotendeels dankt aan overnames. De optiekketen ziet haar operationele winst wel lichtjes dalen ten opzichte van een jaar eerder.

Sociaal akkoord bij Carrefour in Frankrijk

26/04/2018

Terwijl bij Carrefour België bonden en directie deze week een eerste keer rond de tafel hebben gezeten, is er in Frankrijk al een akkoord getekend over het sociaal plan en de vrijwillige vertrekkers.

BeCommerce introduceert keurmerk voor B2B-webshops

26/04/2018

Branchevereniging BeCommerce heeft een nieuw logo en een nieuw keurmerk voor B2B-webshops voorgesteld. Het is volgens de organisatie het eerste keurmerk in België voor business-to-business e-commercespelers.

Zo pakt Fun het artikelbeheer van de webshop aan

24/04/2018

Voor speelgoed- en feestwinkel Fun wordt e-commerce almaar belangrijker. De grootste uitdaging: de productspecificaties van het sterk groeiende en wisselende assortiment onderhouden. De oplossing: doorgedreven automatisering.

Blokker onthoofd: CEO Holding en CEO België stappen op

24/04/2018

Het einde lijkt nabij voor de Nederlandse winkelketen en holding Blokker. CEO Casper Meijer maakt vandaag bekend dat hij eind juni opstapt bij Blokker Holding, CEO Belux Bernd Bosch vertrekt zelfs meteen.