39 banen op de tocht bij reorganisatie Belgique Loisirs

Belgique Loisirs

Boekenketen Belgique Loisirs gaat in ons land 39 van zijn 148 medewerkers ontslaan. Eerder voerde de Franse eigenaar Actissia ook al een drastische afslanking door in Frankrijk zelf.

 

Aantal leden ruim gehalveerd sinds 2013

Belgique Loisirs, dat in Franstalig België tien winkels runt, maakte destijds furore als ‘boekenclub’ maar ziet zijn ledenaantal en dat van zusterorganisatie ‘Grand Livre du Mois Belgique’ jaar na jaar afkalven. Sinds 2013 is het aantal abonnees gehalveerd tot zo’n 80.000, terwijl de keten er eigenlijk 170.000 nodig heeft om uit de kosten te komen. De groep eindigde 2017 dan ook in het rood: de omzet zakte van 22,5 naar 19,2 miljoen euro (nog maar de helft van de 38 miljoen euro in 2013) en het exploitatieverlies bedroeg anderhalf miljoen euro.

 

Naar een verklaring is het niet ver zoeken: abonnementsformules slaan niet meer aan, al zeker niet bij de jongeren, terwijl de concurrentie van het internet dag na dag groeit. Aangezien die trend niet (snel) te stoppen is, zit er volgens de Franse eigenaar Actissia niets anders op dan zwaar te snijden in de kosten. Daarbij verliest bijna een kwart van de medewerkers zijn baan, maar zouden de tien winkels wel allemaal open blijven.

 

De reorganisatie komt niet uit de lucht gevallen: in Frankrijk gingen vorig jaar ook al 465 van de 1800 banen voor de bijl bij France Loisirs. Die zusterformule werd onder gerechtelijk toezicht geplaatst in december 2017. Eind vorig jaar zette de handelsrechtbank van Parijs het licht op groen voor een doorstart in afgeslankte vorm. Het was toen al duidelijk dat Belgique Loisirs niet zou hoeven te rekenen op financiële steun vanuit Frankrijk.