Aanpassing coronamaatregelen: dure aankopen met twee, geen externe bewakers

Koppel koopt trouwring in winkel juwelier
Foto: Shutterstock

Dure aankopen mogen toch met partner en retailers mogen de toegangscontroles wel zelf doen: de FOD Economie doet een paar aanpassingen aan de coronamaatregelen die vrijdag werden bekendgemaakt.

 

Met partner of knuffelcontact

Na kritiek en protest op bepaalde coronamaatregelen die afgelopen vrijdag door de federale regering werden bekendgemaakt, kondigt de FOD Economie een aantal kleine versoepelingen voor de handelssector aan. De belangrijkste is een uitzondering op de regel dat consumenten – behalve kinderen en hulpbehoevenden – uitsluitend alleen mogen shoppen. Voor “belangrijke” aankopen geldt die beperking niet, stipuleren het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken en de FOD Economie nu.


Bij de “aankoop van grote goederen waarbij een grondige bespreking noodzakelijk is gezien de impact op het huishouden of de woning” mag men met twee zijn: een klant mag zich laten vergezellen door een ander lid van zijn of haar huishouden, of door een knuffelcontact voor alleenstaanden. Er moet dan voorafgaand een afspraak gemaakt worden.

 

Langer op afspraak

Zonder afspraak moeten de klanten zich wel aan de beperking van maximum een halfuur in de winkel houden, bij een bezoek op afspraak valt ook die maximumduur weg. “Wanneer die aankoop gebeurt in een winkel of toonzaal waar klanten enkel en alleen op afspraak welkom zijn, mag dat bezoek ook langer duren dan de dertig minuten die anders gelden”, legt Chantal De Pauw van de FOD Economie uit aan Gazet van Antwerpen. Welke types producten en winkels in aanmerking komen, is evenwel niet gedefinieerd. “De filosofie is dat het over een aankoop gaat waar een belangrijk bedrag mee is gemoeid, en waarbij het aangewezen is dat echtgenoten of partners ter plaatse met elkaar kunnen overleggen”, klinkt het. Er wordt vooral gedacht aan artikelen zoals (grote) meubels, auto’s, keukens en dergelijke meer. Mode Unie stipt ook meteen bruidsjurken en juwelen aan.


De FOD Economie benadrukt evenwel dat het enkel kan bij ondernemingen of verenigingen die "uitsluitend" op afspraak werken en waarbij twee personen aanwezig kunnen zijn. Een afspraak met twee in een grote meubelketen, om in de showroom te beslissen over de aankoop van een nieuwe sofa, kan dus bijvoorbeeld niet, tenzij die winkel gesloten is voor het publiek. Nog volgens de FOD Economie voldoet een winkel die bepaalde dagen wel op afspraak werkt, en andere niet, evenmin aan het criterium om "uitsluitend" op afspraak te werken.

 

Toegangscontroles met eigen personeel

Ook de nieuwe regel dat winkels van groter dan 400 vierkante meter hun toegangscontroles verplicht door professionele bewakingsfirma’s moeten laten doen, wordt teruggedraaid. Unizo reageert opgelucht. De zelfstandigenorganisatie vreesde dat het retailers op onnodige kosten zou jagen en dat onder meer supermarkten dit tot nu toe vaak en succesvol met eigen personeel regelde. 


“Dat de verplichting nu ook daadwerkelijk uit de FAQ is verdwenen, met respect voor de wet, beschouwen we als een belangrijke overwinning van de redelijkheid. We zijn de bevoegde minister, Annelies Verlinden, erkentelijk voor het snelle schakelen”, aldus gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche.