Aantal marktkramers weer in stijgende lijn

Aantal marktkramers weer in stijgende lijn

Aantal marktkramers weer in stijgende lijn
Shutterstock

Het aantal marktkramers is op vijf jaar tijd met 3,8% toegenomen, zo blijkt uit een analyse die NSZ maakte op basis van cijfers van de FOD Economie. Eind 2016 waren er in ons land 7.798 marktkramers actief.

 

Vaker op zaterdag en zondag

Toegegeven, het aantal marktkramers ligt nog altijd onder de piek van 2014 (toen waren ze nog met 8.095), maar na de scherpe daling tot 7.651 in 2015 was er in 2016 toch weer sprake van een heropleving met een kleine 2% tot bijna 7.800 marktkramers.

 

“Markten zijn de laatste jaren weer een stuk hipper”, zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat der Zelfstandigen. Doordat markten almaar vaker op zaterdag en zondag plaatsvinden, worden ze ook populairder bij jonge gezinnen. “Markten zijn voor de consument aantrekkelijk, zeker nu lokale, artisanale producten opnieuw zeer in trek zijn. Net de concentratie van diverse producten maakt het voor de consument aangenaam. Een markt is eigenlijk een ‘one stop shop’, maar dan in open lucht.”

 

Nochtans hebben marktkramers het niet onder de markt: enerzijds hebben overheden de neiging om bij verfraaiingswerken meer plaats te reserveren voor banken en groen waardoor het aantal standplaatsen daalt, anderzijds is er de kilometerheffing die ook geldt voor marktwagens van meer dan 3,5 ton. Omdat Vlaanderen echter van geen uitzondering voor marktkramers wil weten, bepleit het NSZ een subsidie voor marktkramers die investeren in een nieuwe, milieuvriendelijke marktwagen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Blokker onthoofd: CEO Holding en CEO België stappen op

24/04/2018

Het einde lijkt nabij voor de Nederlandse winkelketen en holding Blokker. CEO Casper Meijer maakt vandaag bekend dat hij eind juni opstapt bij Blokker Holding, CEO Belux Bernd Bosch vertrekt zelfs meteen.

Colruyt Group zet nieuwe stap op de tweedehandsmarkt

20/04/2018

Colruyt wil met internetplatform NewStory de tweedehandsmarkt voor babyspullen verder veroveren. Het nieuwe platform bouwt verder op het twee jaar oude Dreambaby Tweedehands, een webshop met twee inzamel- en afhaalpunten voor tweedehands babyspullen. 

Thierry Moubax (bpost): "Wie de boot niet wil missen, moet snel schakelen."

20/04/2018

Nog een grote naam voor het RetailDetail Congress van 26 april: bpost-marketingtopman Thierry Moubax zal er zijn visie geven over hoe marketing en handel in het algemeen ingrijpend zullen veranderen door de 'boom' in e-commerce.

The Future Of Shopping is Managementboek van het Jaar

20/04/2018

Met grote trots mag RetailDetail aankondigen dat de titel Managementboek van het jaar 2018 gaat naar het boek The Future Of Shopping: Waar iedereen retailer is van Pauline Neerman en Jorg Snoeck.

Amazon telt al 100 miljoen Prime-abonnees

19/04/2018

E-commercegigant Amazon heeft de kaap van de honderd miljoen Prime-abonnees overschreden. En dat is maar een van de vele mijlpalen waarover CEO Jeff Bezos het heeft in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders.

Tien tips om de digitale retailreuzen te verslaan

19/04/2018

“Verkoop wat mensen willen, niet wat je hebt.” Zo luidt het bondige advies van Myrna Moorthamer en Arjan Leest (Retail Rebels) aan retailers die de digitale revolutie willen overleven.