Aantal marktkramers weer in stijgende lijn

Aantal marktkramers weer in stijgende lijn

Het aantal marktkramers is op vijf jaar tijd met 3,8% toegenomen, zo blijkt uit een analyse die NSZ maakte op basis van cijfers van de FOD Economie. Eind 2016 waren er in ons land 7.798 marktkramers actief.

 

Vaker op zaterdag en zondag

Toegegeven, het aantal marktkramers ligt nog altijd onder de piek van 2014 (toen waren ze nog met 8.095), maar na de scherpe daling tot 7.651 in 2015 was er in 2016 toch weer sprake van een heropleving met een kleine 2% tot bijna 7.800 marktkramers.

 

“Markten zijn de laatste jaren weer een stuk hipper”, zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat der Zelfstandigen. Doordat markten almaar vaker op zaterdag en zondag plaatsvinden, worden ze ook populairder bij jonge gezinnen. “Markten zijn voor de consument aantrekkelijk, zeker nu lokale, artisanale producten opnieuw zeer in trek zijn. Net de concentratie van diverse producten maakt het voor de consument aangenaam. Een markt is eigenlijk een ‘one stop shop’, maar dan in open lucht.”

 

Nochtans hebben marktkramers het niet onder de markt: enerzijds hebben overheden de neiging om bij verfraaiingswerken meer plaats te reserveren voor banken en groen waardoor het aantal standplaatsen daalt, anderzijds is er de kilometerheffing die ook geldt voor marktwagens van meer dan 3,5 ton. Omdat Vlaanderen echter van geen uitzondering voor marktkramers wil weten, bepleit het NSZ een subsidie voor marktkramers die investeren in een nieuwe, milieuvriendelijke marktwagen.

Tags: