Aantal winkeldiefstallen daalt ... op papier | RetailDetail

Aantal winkeldiefstallen daalt... op papier

Aantal winkeldiefstallen daalt... op papier
Foto: Shutterstock

Het aantal winkeldiefstallen in Nederland, die zijn doorgegeven aan de politie, is gedaald tot 39.490. Dat is het laagste cijfer sinds 2008. Toch houdt Detailhandel Nederland een slag om de arm: de aangiftebereidheid is de voorbije jaren fors gezakt.

 

Officiële cijfers dalen

In 2013 piekte het aantal geregistreerde winkeldiefstallen nog op 43.555. Sindsdien is er een daling zichtbaar tot 39.490 in 2016. Een soortgelijke beweging valt waar te nemen voor het totaal aantal aangemelde diefstallen in Nederland, dat in 2012 een hoogtepunt haalde van 677.970 en vervolgens stelselmatig afnam tot nog 498.290 in 2016.

 

Toch trekt Detailhandel Nederland aan de alarmbel. “Als je bedenkt dat de politie onlangs zelf constateerde dat de aangiftebereidheid van winkeldiefstal met ongeveer 23 procent is gedaald de afgelopen jaren, dan geeft dat ons reden tot grote zorgen”, zegt secretaris Bert van Steeg.

 

Oost-Europeanen zijn oververtegenwoordigd

Grofweg komen twee typen daders de winkel binnen. Circa dertig procent van alle schade door winkeldiefstallen wordt veroorzaakt door georganiseerde bendes. Het saldo komt op het conto van de gelegenheidsdieven. Het gaat om diefstallen met een relatief kleine schade, maar om enorme aantallen.

 

In de aangiftecijfers is sprake van een oververtegenwoordiging van Oost-Europeanen. Ze vormen bijna 15 procent van het totaal. Van Steeg: “In Nederland zijn honderden bendes actief, vaak vanuit het voormalige Oostblok. Zij gebruiken ook steeds nieuwe hulpmiddelen. Zo hield een winkelier onlangs iemand staande met een geprepareerde zak chips. Werkelijk te gek voor woorden.”

 

Detailhandel Nederland roept een volgend kabinet dan ook op om van de aanpak van winkeldiefstal topprioriteit te maken. Van Steeg: “Ten eerste moeten we veel beter samenwerken om georganiseerde bendes aan te pakken. Daarbij moeten politie en openbaar ministerie landelijk capaciteit beschikbaar stellen en moeten nieuwe mogelijkheden zoals moderne camerasystemen en zoekmethoden veel beter worden benut."

 

"Ten tweede moet de administratieve rompslomp uit het aangifteproces. Gebruik de technologische middelen die er zijn en zorg vooral dat goede dienstverlening bovenaan de agenda staat", klinkt het.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Een mooiere en energiezuinigere winkel zonder investering

18/07/2018

(publireportage) Wilt u al uw winkelfilialen voorzien van LED-verlichting? Maar ziet u op tegen het gedoe, om van de forse investering nog maar te zwijgen? Maxeda kiest daarom voor Light as a Service voor hun Brico en Praxis winkels en bespaart tot wel 70% aan energie.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.