AB InBev haalt Antwerpse Ring leeg

AB InBev haalt Antwerpse Ring leeg
Shutterstock.com

Een echte wonderoplossing is het niet, maar als "alle beetjes helpen" is dit toch een groot beetje: AB InBev heeft vandaag een nieuwe treinverbinding geopend tussen de kaai en zijn Antwerpse magazijnen. Zo verdwijnen op termijn 20.000 vrachtwagens per jaar van de overvolle ringweg.

 

Rechtstreekse verbinding

Dat een specifieke trein wordt ingezet voor een rechtstreeks verbinding tussen een magazijn en een bepaalde kaai, is hoogst uitzonderlijk. Normaal zijn er tussenstops in terminals of rangeerstations, maar hier niet. Er is wel een goede reden voor: AB Inbev wil tegen 2025 zijn CO2-uitstoot met een kwart verminderen ten opzichte van 2017.

 

De brouwer legde daarom eerder dit jaar ook al een bierboot in tussen Jupille bij Luik en de haven van Antwerpen. Daarmee kon het bedrijf 5.000 vrachtwagenritten uitsparen. "Onze inspanningen voor 2019 opgeteld, brengt dit het totaal uitgespaarde kilometers voor bierboot en biertrein op meer dan 1 miljoen. In 2020 komt daar met de nieuwe biertrein nog eens 100.000 km bij", zegt Pepijn Raes, logistiek manager Europa.

 

"De export van Stella Artois blijft groeien en dat brengt ook een verantwoordelijkheid mee", zegt Alexander Soenen, brouwerijdirecteur van Stella Artois. "Vanuit België willen we dat onze bieren wereldwijd bierliefhebbers bereiken, maar op een duurzame manier." 75% van de in België gebrouwen Stella Artois gaat naar het buitenland via de Antwerpse haven.