Acht kandidaten dingen naar de hand van Hema

Logo retailer Hema op gevel winkel in Frankrijk
Foto: sylv1rob1 / Shutterstock.com

Hema kan een bod verwachten van acht overnamekandidaten. Onder de gegadigden vallen de retailgenoten Blokker en Ahold Delhaize en minstens twee investeerdersgroepen, maar ook twee “faninitiatieven” van burgers.

 

Drie soorten kandidaten

Op maandag begint de eerste biedingenronde voor Hema: geïnteresseerde kopers moeten zich nu bekend maken en hun interesse vertalen in een bod. Maximum acht spelers zouden dat ook echt van plan zijn, meldt De Telegraaf. Oorspronkelijk hadden zich meer dan 50 partijen gemeld. De overblijvende kandidaten zijn in drie groepen onder te verdelen: retailers, financiële spelers en een laatste, opmerkelijke, groep van “fans” van de warenhuisketen. 


De interesse van de investeerdersgroepen Parcom en Flacks raakte eerder al bekend. Die laatste, Amerikaanse privé-investeerder zou zijn zinnen weliswaar niet alleen op Hema hebben gezet, maar op de Europese retail in het algemeen. Zo zouden voor Flacks ook Beter Bed en Blokker mogelijke overnameprooien kunnen zijn.

 

“Match made in heaven”

Blokker-eigenaar Mirage Retail, van de Nederlandse ondernemer Michiel Witteveen, is nochtans zelf overnamekandidaat voor Hema. Witteveen hoopt bij een eventuele acquisitie de schuldenberg in overleg met de schuldeisers te kunnen halveren. Retailprofessor Cor Molenaar ziet daarbij synergiemogelijkheden tussen Hema, Blokker en Intertoys.


Retailexperten Kitty Koelemeijer en RetailDetail-oprichter Jorg Snoeck zien echter meer potentieel in een overname door Ahold Delhaize. De combinatie en non-food zou daarbij interessant zijn, terwijl het meteen ook een einde zou brengen aan de groeiende samenwerking tussen Hema en Albert Heijn-rivaal Jumbo. Bovendien zou Hema AH toegang kunnen geven tot zo’n 30 extra locaties in België, voor een snelle expansie van de supermarktketen.


Albert Heijn wil immers naar 100 Belgische vestigingen. Door minder presterende Hema-warenhuizen om te vormen tot supermarkten, “zou Albert Heijn ook kunnen groeien naar Brussel en Wallonië”, aldus Snoeck tegenover RTL Nieuws. De vestigingen zouden ook kunnen dienen als afhaalpunten voor Bol.com, dat vanaf eind augustus ook in Franstalig België wordt gelanceerd. Snoeck noemt het een “match made in heaven”.

 

Fans willen Hema zelf

Twee andere opvallende kandidaten zijn de burgerinitiatieven HoudeHema en WeLoveHema. Beide zijn opgericht door klanten, medewerkers en ex-medewerkers van de warenhuisketen en willen zelf aandelen van het bedrijf kopen, om het zo te verlossen uit de handen van de schuldeisers. Alle schulden zelf overnemen zal evenwel niet lukken, dus slaan ze nu de handen in elkaar en sturen ze een plan naar de schuldeisers. Ze hopen op zijn minst een minderheidsbelang te krijgen.


“Komende week sturen wij ons plan inclusief berekeningen aan de directie van Hema en de groep van acht schuldbezitters. Dit is een aanbod dat ze niet kunnen negeren”, klinkt het in een brief. “Als dan ook nog de verhuurders van de panden, private partijen met wat meer geld, de franchisenemers en leveranciers meedoen, kan je gezamenlijk de Hema kopen en gestaag verlossen van de schulden”, luidt het idee. Er zouden al 10.000 mensen hebben ingetekend, maar de initiatiefnemers schatten het potentieel op 400.000 Nederlanders.


Wie de andere bieders zijn, is nog onbekend. Voormalig eigenaar Marcel Boekhoorn heeft weliswaar eerder al laten verstaan niet zomaar op te geven en zijn plek terug te eisen aan de onderhandelingstafel. Ook is de kans bestaande dat Jumbo alsnog zijn kans waagt, nu rivaal Ahold Delhaize op het schouwtoneel verschijnt.