Action bijna zes miljard euro waard

Foto: page frederique / Shutterstock.com

Non-fooddiscounter Action heeft het afgelopen halfjaar liefst 135 nieuwe winkels geopend. De keten zou ook al bij de 5,9 miljard euro waard zijn volgens eigenaar 3i, die wil de discounter dan ook koste wat het kost in portefeuille houden.

 

3,4 miljard euro en 1200 winkels

Action groeit nog steeds als kool: de discountketen is vandaag bijna 5,9 miljard euro waard, aldus eigenaar 3i in het halfjaarrapport. Dat is al flink meer dan de 5,2 miljard euro die de discounter een halfjaar eerder naar schatting waard was. Vandaag is de keten goed voor een jaaromzet van zo’n 3,4 miljard euro en ruim 1200 winkels. De forse groei heeft het vooral te danken aan de snelle expansie: op zes maanden tijd opende Action maar liefst 135 nieuwe winkels. Toch groeide de omzet ook in de bestaande winkels met 3% ten opzichte van een jaar eerder, en dat ondanks de hete zomer die veel mensen van het shoppen hield. 

 

Logistiek is de groei zelfs niet bij te houden, geeft CEO Simon Borrows toe. Vooral in Frankrijk kunnen de distributiecentra niet volgen: daarom ziet de keten zich genoodzaakt om de geplande opening van twintig nieuwe winkels met enkele maanden uit te stellen. Ook worden zes nieuwe distributiecentra gebouwd in het komend anderhalf jaar, met name in Duitsland, Frankrijk, Polen en Slovakije.

 

Eigenaar 3i wil aandelen niet kwijt

Aan het groeiverhaal komt voorlopig geen einde, klinkt het nog bij 3i: de komende jaren wil de investeerder de omzet bij Action naar de tien miljard euro krijgen. Om dat mogelijk te maken, moet de eigenaar eerst wel zorgen dat het de keten niet (gedeeltelijk) kwijtspeelt: 3i zoekt naar een concrete oplossing om het deel van de aandelen te behouden dat is ondergebracht in het beleggingsfonds Eurofund V. Dat fonds loopt over een jaar af en een deel van de participerende beleggers heeft al aangegeven eruit te willen.

 

Bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers liet de CEO alvast weten dat het de participatie in Action in ieder geval niet wil verkopen of naar de beurs wil brengen. Daarvoor brengt de Nederlandse discountketen de Britse investeringsgroep te veel op. Er zal dus een manier worden gezocht om de beleggers uit te betalen zonder de aandelen van de hand te doen. 3i hoopt de zaak op te kunnen lossen met een aandelenruil: wellicht zullen de aandelen bij afloop van de duur van het fonds, in november 2019, verdeeld worden onder de beleggers die wel nog opnieuw willen intekenen.

 

In Eurofund V zijn 35% van de aandelen van Action ondergebracht, in een zet van 3i om bij de overname van de keten in 2011 niet het volledige bedrag zelf te moeten ophoesten. Zo’n 44% kocht 3i toen wel met eigen kapitaal. De overige aandelen zouden in handen zijn van een andere investeerder en het eigen management van de non-fooddiscounter.