Action plant 300 nieuwe winkels in Europa

Shutterstock.com

Koopjesketen Action wil dit jaar opnieuw zo’n 300 bijkomende winkels openen in Europa. De retailer zou inmiddels meer dan 5 miljard euro waard zijn.

 

Verzadiging

Vooral buiten Nederland zullen er filialen bijkomen, meldt NU.nl, dat zich baseert op het jaarverslag van grootaandeelhouder 3i. Nederland telt reeds zo’n 400 Action-winkels en zit daarmee dicht tegen het verzadigingspunt. In België wil de keten dit jaar groeien van 190 naar 200 verkooppunten.

 

In andere Europese landen is er meer ruimte voor groei. De retailer opende onlangs zijn zeshonderdste winkel in Frankrijk en de vierhonderdste in Duitsland. Verder is de discounter sinds kort ook aanwezig in Tsjechië en Italië.

 

5,3 miljard euro

Zoals eerder gemeld nam de omzet van Action vorig jaar toe met 9% tot 5,6 miljard euro. Die groei is wel te danken aan de opening van 164 nieuwe winkels, want op vergelijkbare basis daalden de opbrengsten, ten gevolge van de lockdowns, met 1,4%. De brutobedrijfswinst lag ruim 12% hoger dan een jaar eerder en landde op 609 miljoen euro.

 

Volgens eigenaar 3i is Action nu 4,6 miljard pond waard (5,3 miljard euro). Een jaar geleden waardeerde de investeringsmaatschappij het bedrijf nog op 3,9 miljard euro.