Ahold Delhaize aast (opnieuw) op Hema

Ahold Delhaize aast (opnieuw) op Hema
Shutterstock.com

Ahold Delhaize mengt zich in de strijd om Hema en onderneemt een nieuwe poging om de Nederlandse warenhuisketen in te lijven. 

 

Concurrentieslag met Jumbo

Er waren eerder al geruchten dat Ahold Delhaize interesse had in Hema. Nu meldt het FD dat het concern de zakenbank Lazard heeft aangesteld om het proces te begeleiden. Potentiële kopers van Hema hebben tot maandag om zich kenbaar te maken.

 

Insiders zien in de mogelijke overname vooral een defensief manoeuvre: het supermarktconcern zou in de eerste plaats willen verhinderen dat grote concurrent Jumbo Hema in handen krijgt. Jumbo-CFO Ton van Veen heeft vorige maand wel ontkend Hema te willen overnemen, maar aan die uitspraak hecht men bij Ahold Delhaize kennelijk niet al te veel waarde. Jumbo nam eind vorig jaar al 17 stadswinkels van Hema over. Beide partijen werken bovendien nauw samen: een deel van het Hema-assortiment is intussen ook te vinden in de Jumbo-supermarkten.

 

Derde poging

Sinds Hema in handen kwam van een groep schuldeisers (in ruil voor schuldvermindering), circuleert een hele reeks namen van mogelijke overnemers. Zo lieten Blokker-eigenaar Michiel Witteveen en de investeringsmaatschappij Parcom al eerder hun interesse kennen. Daar kwam begin deze week nog de Amerikaanse investeerder Flacks Group bij.


In het verleden heeft Ahold Delhaize al twee keer geprobeerd om Hema in te lijven. In 2007 moest het concern het onderspit delven tegen Lion Capital. En ook in 2010, toen de de Britse investeringsmaatschappij Hema weer te koop zette, greep Ahold Delhaize nipt naast de prooi.