Ahold Delhaize blokkeert stap Etos-directeur naar Hema

Shutterstock.com

De overstap van Etos-directeur Saskia Egas Reparaz naar Hema krijgt alsnog een juridisch staartje. Ahold Delhaize, moedermaatschappij van de drogisterijketen, wil niet dat de topvrouw aan de slag gaat bij een ‘directe concurrent’.

 

Concurrentieclausule

In het contract van Egas Reparaz staat immers een concurrentiebeding, dat stipuleert dat ze niet rechtstreeks mag overstappen naar een bedrijf met activiteiten die concurreren met die van Ahold Delhaize. Volgens het concern is de clausule hier van toepassing omdat zowel Hema als Etos cosmetica verkoopt. Het zou meteen betekenen dat Egas Reparaz minstens zes maanden moet wachten eer ze bij Hema aan de slag kan gaan.

 

De topvrouw verzet zich tegen die beslissing en heeft een advocaat in de arm genomen. En hoewel ze nog een contract heeft tot begin maart, is ze inmiddels op non-actief geplaatst door Etos. Het geschil verklaart wel waarom het nog niet duidelijk was wanneer Egas Reparaz precies de leiding zou nemen bij Hema. Toen Hema bekendmaakte dat ze de nieuwe CEO zou worden, viel het ontbreken van een exact tijdstip van de machtsoverdracht meteen op.

 

Uiteraard ligt de overstap van Egas Reparaz nog om heel andere redenen erg gevoelig. Hema kwam begin deze maand in handen Jumbo-familie Van Eerd en investeringsmaatschappij Parcom. Jumbo is de grootste concurrent van supermarktketen Albert Heijn, de belangrijkste dochtermaatschappij van Ahold Delhaize. Bovendien zetelde Egas Reparaz als Etos-directeur in het ‘leadership team’ van het Zaanse concern.

 

"Geen concurrenten"

De hele zaak is uiteraard erg vervelend voor de nieuwe eigenaren van Hema. Huidig CEO Tjeerd Jegen wil wel nog even aanblijven, maar niet tot het najaar. Er is ook weinig begrip voor het standpunt van Ahold Delhaize, omdat cosmetica slechts 10% van de omzet van Hema zou vertegenwoordigen. “Bovendien is Hema gesloten. Etos is gewoon open. Hoe kun je dan spreken van een concurrentiebeding?”, zegt een bron rond Mississippi en Parcom aan NRC

 

Hoe het nu verder moet, is niet meteen duidelijk. Beide partijen zouden er alles aan doen om een rechtzaak te vermijden, maar sluiten die optie anderzijds ook niet volledig uit.