Alibaba boekt laagste omzetgroei in drie jaar

Foto: zhu difeng / Shutterstock.com

De Chinese e-commercereus Alibaba groeide het voorbije kwartaal met liefst 41%. Toch is er ook reden voor ongerustheid volgens analisten: het is de laagste omzetstijging in drie jaar tijd.

 

Retail groeit met 40%

Alibaba wist in het afgelopen kwartaal 41% meer omzet te boeken dan een jaar eerder. De totale omzet kwam uit op 117 miljard yuan, goed voor zo’n 15,5 miljard euro. In alle afdelingen van het retail- en technologiebedrijf was er groei, maar vooral de cloudservices sprongen er bovenuit met een omzettoename van 84%. In China heeft Alibaba met zijn clouddiensten inmiddels de helft van de markt in handen.

 

Uit de handelsactiviteiten (de onlinemarktplaatsen plus offline winkels) kwam 40% meer omzet. Die groei moet nog versnellen wanneer Alibaba ten volle gebruik gaat maken van het nieuwe aanbevelingssysteem en de vernieuwde zoekmachine die de gigant afgelopen kwartaal heeft gelanceerd. Nu al zou het nieuwe design tot hogere betrokkenheid en aankoopconversie hebben geleid.

 

Opvallend is ook dat Alibaba nog steeds nieuwe consumenten weet aan te trekken: het maandelijkse aantal actieve mobiele gebruikers is op de thuismarkt met 33 miljoen gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. De e-commercereus bereikte zo 699 miljoen gebruikers. De groei komt vooral uit kleinere Chinese steden, waar het bedrijf zowel inzet op eenvoudigere interfaces voor nieuwe gebruikers en op nieuwe modellen om handelaars en boeren ook vanop het platteland in staat te stellen over heel China te verkopen.

 

Chinese economie mindert vaart

De nettowinst groeide eveneens spectaculair met 37% naar 33,1 miljard yuan, omgerekend bijna 4,4 miljard euro. Analisten hadden een winst van 22,1 miljard yuan verwacht. De kwartaalcijfers van Alibaba zijn dus een welgekomen opkikker daags nadat meer dan twintig Chinese bedrijven winstwaarschuwingen de wereld in moesten sturen.

 

Toch ontsnapt ook Alibaba niet aan de donkere wolken: de geboekte omzetstijging is de laagste sinds 2016 en brengt een einde aan een verbluffende reeks van 10 kwartalen op rij meer dan 50% groei. De Chinese economie mindert vaart, zien analisten: de groei vertraagt en de gevolgen van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog worden stilaan voelbaar.