Alibaba via onderaannemer naar Luik

Alibaba via onderaannemer naar Luik

4PX, een logistieke dienstverlener die voor Alibaba werkt, heeft een Belgische dochteronderneming opgericht in Luik. Het is wellicht de eerste concrete stap in de uitbouw van een Europese logistieke hub voor de e-tailer.

 

Honderden banen

In mei van dit jaar raakte bekend dat Alibaba wereldwijd vijf nieuwe logistieke hubs zou openen, waarvan één in Luik. Oprichter Jack Ma had daarover begin juli nog een persoonlijk gesprek met premier Charles Michel. Nu schrijven de kranten L’Echo en De Tijd dat 4PX een half miljoen euro uittrekt voor de oprichting van het Belgische filiaal 4PX Express BE, met een adres in Grâce-Hollogne (aan de luchthaven van Luik).

 

Daarmee lijken de intenties van Alibaba concreter te worden. De oprichtingsakte vermeldt immers dat de Belgische vestiging goederen zal behandelen die overgevlogen worden vanuit Hongkong naar de luchthaven van Luik. Zo zou de Vurige Stede uitgroeien tot een Europees bruggenhoofd voor het Chinese bedrijf. Dat is goed nieuws voor de regio: de hub zou op termijn honderden, misschien wel meer dan duizend banen kunnen opleveren. Eerder liep België e-commerce-investeringen mis wegens te hoge loonlasten en een gebrek aan flexibiliteit.

 

4PX, dat eigendom is van Singapore Post en de Chinese investeringsmaatschappij Shenzhen Capital Group, werkt nauw samen met Alibaba-dochter Cainiao. Dat bedrijf ontwikkelt slimme disctributiecentra met behulp van artificiële intelligentie, innovatieve computertechnologie en Internet of Things-toepassingen.