Alibaba schittert onder donkere wolken

zhu difeng / Shutterstock.com

Na Amazon maakt ook Alibaba een recordomzet bekend: het voorbije kwartaal groeide de e-commerceverkoop met 38%, met dank aan het Singles Day-koopjesfestival. Toch werpt de Chinese overheid een donkere schaduw.

 

779 miljoen klanten

In de laatste drie maanden van 2020 boekte AliExpress- en Tmall-moeder Alibaba een omzet van 221,1 miljard yuan (28,4 miljard euro), goed voor een stijging van 37% en meer dan analisten verwachtten. De omzet kwam vooral uit de belangrijkste e-commercesites, vooral in China zelf, die met 38% groeiden tot een recordhoogte van 195,5 miljard yuan (25,15 miljard euro).


Alibaba bereikte 779 miljoen actieve klanten in het kwartaal, mede met dank aan het befaamde Singles Day-koopjesfestival: ’s werelds grootste koopjesevenement zorgde voor 75 miljard dollar aan bestellingen en laat daarmee Black Friday ver achter zich. Voor het eerst werd de actie weliswaar over meerdere weekends uitgesmeerd en bood Alibaba ook nieuwe diensten aan.


De Chinese Amazon-rivaal wordt ondertussen steeds winstgevender: de totale nettowinst klokte af op 10,2 miljard euro, maar belangrijker is dat de  clouddivisie voor het eerst een positieve EBITA haalde. Ook logistieke poot Cainiao eindigde het kwartaal met een positieve operationele cashflow.

 

Chinese overheid grijpt in

Het enthousiasme wordt echter getemperd door de aanhoudende ongerustheid over Chinese overheidsinmenging bij de grote technologiespelers van het land. Vooral Alibaba en zijn oprichter Jack Ma kregen het dit najaar aan de stok met de Chinese autoriteiten, nadat de mediagretige Ma kritiek uitte op verstrengingen in de regelgeving. Financiële dochteronderneming Ant moest nadien plots zijn beursgang afblazen en Jack Ma verdween maandenlang uit beeld.


Hoewel CEO Daniel Zhang sussend stelt dat het verstrengde toezicht vooral een kans is om de eigen werking te herevalueren en te verbeteren, aldus Reuters, riskeert het bedrijf toch nog boetes tot 10% van de omzet als blijkt dat het overtredingen heeft begaan. Ook geeft Zhang toe de gevolgen van de mislukte beursgang van Ant nog niet volledig te kunnen inschatten. Alibaba geeft niettemin 5 miljard dollar aan nieuwe obligaties uit.