Alibaba-topman en premier Michel bespreken investering in Luik

Alibaba-topman en premier Michel bespreken investering in Luik

Jack Ma, oprichter en voorzitter van de Chinese internetreus Alibaba, heeft een mogelijke investering in Luik besproken met premier Charles Michel. Na afloop was Ma vaag, Michel legt de bal bij het bedrijf.

 

De bal ligt bij Alibaba

Ma verdween na afloop haastig en liet alleen los dat het gaat om een "belangrijke investering die veel jobs oplevert". Alibaba investeert fors in zijn wereldwijde distributienetwerk en Luik wordt wellicht een schakel in dat netwerk.

 

Het is onduidelijk hoe concreet de gesprekken tussen Ma en Michel zijn geweest. Michel legt de bal bij Alibaba: "Alibaba is de aangewezen partij hierover te communiceren. Er zijn belangrijke stappen gezet. Ik verwacht snel een mededeling van het bedrijf." De premier hoopt duidelijk op goed nieuws: hij deelde op Twitter een filmpje van de ontmoeting met Ma. Het bijschrift geeft aan dat hij ‘één obsessie heeft: jobs in België'.

 

Luik liep eerder flinke investeringen van e-commercebedrijven mis: hoge loonlasten en gebrek aan flexibiliteit zouden de belangrijkste redenen zijn. Michel is niet bang voor herhaling van dit scenario: "Kijk naar onze troeven, bijvoorbeeld ons communicatienetwerk. Doorgevoerde hervormingen worden nu tastbaar voor internationale bedrijven." Wel erkent de premier dat het Belgische economische en wettelijke kader rond e-commerce aandacht nodig heeft: "Het is een potentiële bron voor banengroei en die is hard nodig."