Alibaba zet spectaculaire groei verder en koopt Kaola

Alibaba zet spectaculaire groei verder en koopt Kaola
Shutterstock.com

Alibaba Group lijkt voorlopig niet al te veel last te ondervinden van het handelsconflict met de Verenigde Staten: zowel de omzet als de winst gingen het voorbije kwartaal fors hoger. Alibaba zou ook op het punt staan om concurrent Kaola over te nemen.

 

Exponentiële groei

De totale opbrengsten van de Chinese webgigant bedroegen tijdens het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 114,9 miljard yuan (15 miljard euro), een stijging met liefst 42% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Alibaba zag het aantal actieve klanten op zijn marktplaatsen Taobao en Tmall met 20 miljoen groeien tot 674 miljoen. De binnenlandse retailactiviteiten zijn goed voor 66% van de totale omzet. Naast die kernactiviteiten groeiden ook de clouddiensten fors (+66%). Met een omzet van 7,79 miljard yuan (1 miljard euro) halen ze een aandeel van 7% van de groepsopbrengsten.

 

De nettowinst van het kwartaal bedroeg 19,1 miljard yuan (2,45 miljard euro), een stijging met 150%. In het eerste kwartaal vorig jaar kostten aandelenopties voor het personeel van dochter Ant Financial Alibaba veel geld. Zonder rekening te houden met die eenmalige kost zou de winstgroei ruim 25% bedragen.

 

Overname

Volgens diverse media zou Alibaba branchegnoot Kaola overnemen voor net geen twee miljard euro. Dat bedrijf is bekend omdat het veel buitenlandse merken aan Chinese consumenten verkoopt.