Alleen gevaccineerden mogen winkelen in Duitsland

Shutterstock

In Duitsland mogen alleen nog gevaccineerden gaan winkelen: handelaars moeten de coronapas van consumenten scannen bij binnenkomst. De retailsector vreest er voor zijn kerstomzet.

 

Nu al minder bezoekers

Duitsland legt strenge nieuwe coronamaatregelen op, die ook de handelssector treffen. Eerder hadden sommige deelstaten al beslist dat ook bij het betreden van winkels de coronapas wordt gecheckt, nu gaat de regel voor het hele land in. Alleen wie dubbel gevaccineerd is of herstelde van corona mag voortaan binnen. Voor essentiële winkels zoals supermarkten geldt een uitzondering. Daar kan iedereen nog terecht.


De maatregelen stuiten op sterke kritiek bij de handelaars zelf. Het scanproces is omslachtig en zorgde al voor lange wachtrijen, zagen ze vorig weekend onder meer in Berlijn. Ook komen minder mensen naar de winkelstraten: de handelsvereniging Berlijn-Brandenburg noteerde nu al een daling van de frequentie, en dat in het eerste weekend van de eindejaarperiode. De vereniging verwacht dat de verkoop met 15 tot zelfs 40% zal dalen in de nochtans belangrijke kerstperiode, aldus TagesSchau.

 

“Eigenlijk een lockdown”

“Midden in de kerstperiode is dit een catastrofe voor de detailhandel”, klinkt het ook bij de Noordelijke Handelsvereniging: “Wachttijden voor de deur zijn niet per se bevorderlijk voor de winkelsfeer.” De handelsverenigingen wijzen er ook op dat werknemers weer de dupe zijn en met veel agressie en frustratie af te rekenen hebben. En dat terwijl uit studies zou blijken dat er amper besmettingsrisico is in winkels.


Het Duitse Instituut voor Economie (IW) schat een omzetverlies van zo’n 5,3 miljard euro voor de fysieke retail in december, nog los van de extra kosten die de toegangscontroles met zich meebrengen. Retailers vrezen ook dat supermarkten en e-commercespelers weer met hun non-foodomzet gaan lopen. Sommige retailers, waaronder sportketen Intersport, vragen alvast overheidssteun, aangezien het volgens hen op een nieuwe lockdown neerkomt maar dan voor ongevaccineerden.


Ook in Nederland ligt er een wetsvoorstel op tafel om de coronapas te verplichten in niet-essentiële winkels. Maar daarover woedt nog discussie.