Amazon-aandeelhouders steunen oprichting vakbond

Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Meer dan 70 investeerders van Amazon scharen zich achter magazijnmedewerkers die in de VS een vakbond willen oprichten. De e-commercereus probeert die plannen te dwarsbomen, maar wordt nu teruggefloten door beleggers.

 

Tegen eigen principes

In een brief vragen ruim 70 aandeelhouders van Amazon om te stoppen met zijn anti-vakbondscampagne. De investeerders, die samen zo’n 20 miljard dollar van het kapitaal vertegenwoordigen, zeggen de werknemers te steunen die zich willen aansluiten bij een vakbond. Dat bericht de krant Financial Times.

 

Het bedrijf moet neutraal blijven, aldus de beleggers, die er fijntjes op wijzen dat Amazon anders ingaat tegen zijn eigen “Global Human Rights Principles”. Volgens die zelf gepubliceerde principes zou het platform het recht van werknemers respecteren om lid te worden van een vakbond en er een op te richten "zonder angst voor represailles, intimidatie of pesterijen".

 

Eerste vakbond in VS

Toch lijkt de praktijk momenteel anders te zijn, nu bijna 6.000 werknemers in een magazijn in Alabama zich proberen te syndiceren. Er loopt een stemming per post over de vraag of de magazijniers vertegenwoordiging willen van de nationale vakbond voor detailhandel, groothandel en warenhuizen (WDSU).

 

Omdat Amazon vreest dat het een gevaarlijk precedent kan scheppen, tracht de retailer de oprichting te voorkomen. Het zou immers de eerste keer zijn dat medewerkers van het bedrijf op de Amerikaanse thuismarkt vakbondsvertegenwoordiging krijgen. In Europa zijn wel vakbonden actief binnen Amazon.

 

Onnodig en duur

Een speciaal door Amazon opgerichte website doitwithoutdues.com probeert medewerkers van het magazijn er alvast van te overtuigen dat lid worden van een vakbond erg duur (tot 500 dollar, klinkt het) is en onnodig. Eenmaal gesyndiceerd kun je ook niet meer zo behulpzaam en sociaal met elkaar omgaan, aldus nog de site.

 

Dat is niet afschrikken maar informeren, verdedigt de werkgever zich: "We hebben gezorgd voor voorlichting die werknemers helpt de feiten te begrijpen als ze lid worden van een vakbond. Als de stemming over de vakbond doorgaat, heeft dat gevolgen voor iedereen op de site en het is belangrijk dat de medewerkers begrijpen wat dat betekent voor hen en hun dagelijkse werk bij Amazon."

 

Amazon zou ook al geprobeerd hebben om de stemming uit te stellen en hebben geëist dat de werknemers fysiek en persoonlijk, in een stemhokje, stemmen. Die verzoeken werden door de National Labour Relations Board (NLRB) evenwel afgewezen. Het resultaat van de stemming wordt alvast door alle partijen in spanning afgewacht.