Amazon beleeft recordkerst met Alexa als kerstelfje

Foto: Cari Rubin Photography / Shutterstock.com

Amazon heeft er weer een recordseizoen opzitten: tijdens de feestdagen is er bij de e-commercereus wereldwijd meer besteld dan ooit tevoren. Eigen Amazon-apparaten deden het opvallend goed en ook spraakassistent Alexa heeft thuis steeds meer te zeggen.

 

Beste kerstperiode tot nu toe

In vergelijking met vorig jaar hebben consumenten tijdens de kerstperiode “miljoenen” meer gekocht, zo maakt Amazon vlak na Kerstmis bekend. Hoewel de retailer geen eigenlijke omzetcijfers onthult, was dit seizoen het “beste tot nu toe”, klinkt het. 

 

“We zijn blij dat tijdens de eindejaarperiode alleen al in de VS meer dan een miljard items gratis zijn verzonden met Prime”, zegt Jeff Wilke, CEO Worldwide Consumer, nog. Wereldwijd hebben ook “tientallen miljoenen mensen” zich tijdens de feestdagen ingeschreven voor ledenservice Prime, voor de gratis proefperiode of meteen voor een betaald lidmaatschap. 

 

De laatste spoedlevering voor kerst, dankzij de Prime Now-service die gratis binnen de twee uur thuis levert, was trouwens op kerstavond om half twaalf in Berkeley in de staat Californië: er moest nog snel Griekse yoghurt, shampoo, een kerstkaart en een LEGO-bouwpakket onder de kerstboom komen.

 

"Alexa, zet de kerstboom aan”

Meer dan 50% van de artikelen die via het Amazon-platform werden verkocht, kwamen overigens van kleine en middelgrote bedrijven. Al was ook de eigen elektronica van Amazon in trek: klanten zouden miljoenen Amazon Fire TV-, Fire Tablet- en Kindle-producten hebben gekocht.

 

Het mag dan ook niet verwonderen dat Alexa steeds meer deel uitmaakt van de feestelijkheden. De spraakassistente is dit jaar drie keer meer gebruikt om te winkelen – al zou het vergelijkingspunt volgens kritische bronnen wel erg laag liggen – en ze werd ook tientallen miljoenen keren gevraagd om de kerstverlichting aan te maken.

 

"Alexa, zet de kerstboom aan” was zowaar het nummer één-verzoek tijdens de feestdagen. Alexa hielp ook honderdduizenden cocktails mixen en moest van alle kerstliedjes het vaakst van "All I Want for Christmas is You" van Mariah Carey opzetten.