Amazon belooft klimaatneutraal te worden

Een prototype van de elektrische busjes waarmee Amazon vanaf 2021 wil leveren.
Foto: Dave Clark / Amazon (Twitter)

Tegen 2021 wil Amazon elektrische leverwagens de baan op sturen en in 2040 wil de onlinereus volledig klimaatneutraal zijn. Dat zweert CEO Jeff Bezos in een nieuwe klimaatbelofte, naar aanleiding van acties van werknemers.

 

"Als Amazon het kan, kan iedereen het"

Amazon kondigt eigen klimaatdoelstellingen in een nieuwe ‘Climate Pledge’: tegen 2040, tien jaar vroeger dan afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs, wil het bedrijf volledig CO²-neutraal opereren. Topman Bezos roept ook andere bedrijven op om zijn voorbeeld te volgen.

 

"We hebben er genoeg van om in de middenmoot te zitten in deze kwestie. We hebben besloten om onze omvang en schaal te gebruiken om een verschil te maken", aldus Bezos volgens GeekWire. "Als een bedrijf met zoveel fysieke infrastructuur als Amazon – dat meer dan tien miljard items per jaar levert – het Parijsakkoord tien jaar eerder kan behalen, dan kan elk bedrijf het."

 

Hernieuwbare energie en elektrische wagens

Concreet kondigt de retailgigant aan over vijf jaar 80% van de wereldwijd gebruikte energie hernieuwbaar te maken en tegen 2030 volledig over te schakelen op hernieuwbare energie. Om dat te bereiken, neemt Amazon vijftien wind- en zonneparken in gebruik, legt Bezos uit tijdens een persconferentie. Eerder liet hij ook al weten dat daken van vijftig 'fulfilmentcenters' werden uitgerust met zonnepanelen.

 

Amazon koopt bovendien 100.000 elektrische bestelwagens om de Prime-leveringen in de Verenigde Staten uit te voeren. Volgend jaar zullen misschien al prototypes rondrijden van de busjes, die het Amerikaanse Rivian momenteel nog ontwikkelt, maar in 2021 zullen de elektrische leveringen gebeuren. De hele vloot moet tegen 2024 actief zijn. Eerder dit jaar investeerde Bezos al flink in de jonge Tesla-concurrent en geruchten dat de samenwerking uiteindelijk tot een overname zal leiden, blijven dan ook niet uit. 

 

Medewerkers plannen klimaatstaking

Om de transparantie te bevorderen, lanceert Amazon ook een website waarop de duurzaamheidsdoelstellingen en de vooruitgang te zien zijn. Zo geeft de e-commercespeler op de site toe een CO²-uitstoot van 44,4 miljoen ton te hebben. Bezos belooft verder honderd miljoen dollar te investeren in een nieuw fonds voor bosbehoud en herbebossing.

 

De aankondiging komt er niet toevallig aan de vooravond van een geplande proteststaking bij Amazon, die door eigen werknemers op poten is gezet. Een groep medewerkers van de retailer heeft zich verzameld onder de noemer ‘Amazon Employees for Climate Justice’ en oefent al een tijdje druk uit op de directie. De activisten zeggen blij te zijn met het nieuws, maar beloven onverminderd door te gaan.