Amazon betrapt pakketjesdieven met lokdozen

Foto: Jeramey Lende / Shutterstock.com

Pakketjes die op de stoep worden geleverd, durven wel eens te verdwijnen. De Amerikaanse stad Jersey City wil daar samen met Amazon iets aan doen met de hulp van lokdozen: wie met het pakketje weg is, is voortaan gezien.

 

Neppakketjes om dieven te ontmaskeren

Pakketjes laten afleveren aan de voordeur is in de Verenigde Staten een heel gewone gang van zaken: de bezorger laat de online bestellingen achter in het portiek en de besteller vindt ze later wel bij thuiskomst. Tenzij een pakketjesdief het pakketje eerder spot en met je bestelling aan de haal gaat...

 

Samen met Amazon heeft de stad in de noord-oostelijke staat New Jersey een systeem van ‘lokdozen’ bedacht. Die neppakketjes worden bewust leeg bij mensen in het voorportaal geleverd, maar zijn uitgerust met gps-trackers en slimme deurbellen. Zo wordt de politie op de hoogte gebracht en van zodra een pakketje verdwijnt, kunnen ze het signaal volgen tot bij de dief. De Amerikaanse politie hoopt zo de dieven te ontmoedigen en ze te ontmaskeren. Niet zonder resultaat: al na drie minuten zou de eerste lokdoos gestolen zijn.

 

Amazon zegt zelf graag mee te werken aan oplossingen om de diefstal van pakketjes tegen te gaan: daarom stelt het de gps-trackers en slimme deurbellen voor het project ook gratis ter beschikking. Eerder begon de online retailer al foto’s te nemen van de pakketjes bij levering, zodat het bij verdwijning kan staven dat de bestelling wel degelijk geleverd was. Een andere oplossing is Amazon Key, waarbij koeriers de pakketjes dankzij een slim slot binnenshuis kunnen leveren, maar de adoptie van die technologie verloopt nog moeizaam.