Amazon bij tien grootste retailers ter wereld | RetailDetail

Amazon bij tien grootste retailers ter wereld

Amazon bij tien grootste retailers ter wereld

Elk jaar maakt Deloitte de rangschikking op van de 250 grootste retailers wereldwijd. Voor het eerst verschijnt Amazon in de top tien. Consumenten zijn op zoek naar verrassende producten en ervaringen, stelt de consultant. 

Vijf trends

Het rapport ‘Global Powers of Retailing’, dat intussen aan zijn twintigste editie toe is, heeft heel wat meer te bieden dan enkel een hitparade. Het analyseert de economische context, schetst groeivooruitzichten en definieert toonaangevende consumententrends. Technologie is niet langer een aanvulling op de winkelervaring, het is fundamenteel geworden, stelt het rapport. Alleen technologie volstaat echter niet: consumenten verlangen nieuwe en verrassende producten en ervaringen. 

 

Volgens Deloitte bepalen vijf trends bepalen het consumentengedrag: consumenten definiëren zichzelf minder door wat ze bezitten en meer door ervaringen, ze zijn op zoek naar ervaringen en producten die aansluiten bij het persoonlijke merk dat ze promoten op sociale media, er is de opkomst van de deeleconomie die het moeilijk maakt om nog te definiëren wat een retailer precies is en doet. Om relevant te blijven moeten retailers in staat zijn om in te spelen op de ‘on-demand’ ingesteldheid van de moderne consument. En tot slot: exponentiële technologische evoluties veranderen ons leven en hoe we winkelen. 

 

Dooreengeschud

In de editie 2017, gebaseerd op de financiële data van het jaar 2015, behouden de vier grootste retailers hun positie van vorig jaar, maar de rest van de erg Amerikaans getinte top tien wordt flink dooreengeschud als gevolg van acquisities en schommelende wisselkoersen. Walmart blijft de onbetwiste nummer één ondanks een wat zwakker jaar met ongunstige wisselkoersen, winkelsluitingen en lagere brandstofprijzen. De eerste Europese retailer is Schwarz, het moederbedrijf van Lidl, op de vierde plaats. 

 

De eind 2014 voltooide fusie tussen Walgreens en Alliance Boots leidt tot de vijfde grootste retailgroep ter wereld, een stijging met vijf plaatsen. Ook The Home Depot maakt een mooie vooruitgang, waardoor supermarktketens Carrefour en Aldi een plaatsje prijsgeven. Voor Tesco was 2015 een jaar van herstructureringen. Amazon, elk jaar goed voor groei met dubbele cijfers, verschijnt voor het eerst in de top tien. Dat gebeurt ten koste van Metro Group, dat zijn warenhuisdivisie Galeria Kaufhof verkocht aan Hudson’s Bay Company

 

Ahold en Delhaize staan nog afzonderlijk genoteerd in deze rangschikking (respectievelijk op plaats 23 en 34), de groep Louis Delhaize staat op 107, Colruyt op 120 en Jumbo op 161.
 

De top tien
 

  Rang  Evolutie  Bedrijf  Omzet 2015 (miljoen dollar)
 1.   -  Wal-Mart  482.130
 2.   -  Costco  116.199
 3.   -  Kroger  109.830
 4.   -  Schwarz  94.448
 5.   +5  Walgreens Boots Alliance  89.631
 6.   +3  The Home Depot  88.519
 7.    -1  Carrefour  84.856
 8.   -1  Aldi  82.164
 9.   -4  Tesco  81.019
 10.   +2  Amazon  79.268

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Erotiekketen Christine le Duc wil weer verleiden

14/08/2018

De keten van eroticashops Christine le Duc wil in Nederlandse handen een nieuwe verleidingspoging wagen. Gered uit het failliete concern Beate Uhse, zet de retailer haar zinnen op de Belgische en Nederlandse markt.

Amazon mag levering volgende dag niet garanderen

13/08/2018

De Britse reclamewaakhond heeft het niet voor Amazons belofte om bestellingen van Prime-leden de volgende dag te zullen leveren. Tijdens de feestdagen vorig jaar waren er vertragingen, dus moet Amazon de garantie schrappen.

RetailDetail Day 2018: geobsedeerd door de klant

13/08/2018

Meer dan ooit staat de klant hoog op de agenda van retailers en merken. Maar is dat niet altijd zo geweest? De RetailDetail Day kijkt voorbij de hype en peilt naar de essentie van klantgericht ondernemen in het digitale tijdperk.

Hoe koopt de consument van morgen?

09/08/2018

Wist je dat winkelen en kopen twee verschillende activiteiten zijn geworden? De weg die de klant van de toekomst aflegt, ziet er helemaal anders uit. Beleef hem zelf in een Inspiration Tour van retailhub en dompel je onder in 1.250 m² innovatie. 

Decathlon neemt Zwitserse sportketen Athleticum over

09/08/2018

Decathlon neemt de Zwitserse sportketen Athleticum over. Verkoper Maus Frères krijgt een minderheidsbelang in Decathlon Zwitserland, een overnamebedrag is niet meegedeeld.

Prima halfjaar voor Rakuten

09/08/2018

De Japanse e-commercereus Rakuten, ’s werelds nummer 5 gemeten naar handelsvolume, zag zowel zijn omzet als zijn winst de voorbije zes maanden flink toenemen. Intussen gaat de groep zijn interne structuur grondig reorganiseren om sneller te kunnen inspelen op de almaar sneller wijzigende marktomstandigheden.