Amazon dankt Alexa voor eindejaarscadeau

Foto: Charles Brutlag / Shutterstock.com

Amazon heeft in 2018 een recordwinst geboekt: ook in het vierde kwartaal presteerde de e-commercereus beter dan verwacht, met dank aan slimme spraakassistent Alexa. Toch is het bedrijf voor 2019 pessimistischer.

 

Recordwinst in vierde kwartaal

Over het hele vorige jaar haalde Amazon een omzet van net geen 233 miljard dollar (bijna 210 miljard euro), wat 31% meer is dan een jaar eerder. Vooral de winst steeg echter opvallend: de operationele winst ging met 7 miljard dollar omhoog en bereikte zo 10,1 miljard dollar (9 miljard euro). 

 

De winst is een record voor de internetspeler, mede te danken aan belastingvoordelen en aan de clouddiensten van het bedrijf. Hoewel Amazon Web Services voor maar 10% van alle omzet zorgt, maakt de afdeling wel 58% van de totale operationele winst uit. Amazon kreeg vorig jaar ook 789 miljoen dollar (pakweg 700 miljoen euro) cadeau van de Amerikaanse belastingen.

 

In het vierde kwartaal vielen de resultaten bovendien beter mee dan verwacht. De omzet zwol met 20% aan tot 72,4 miljard dollar (64 miljard euro), 500 miljoen dollar meer dan analisten hadden voorspeld. De nettowinst klokte af op 3 miljard dollar (2,7 miljard euro), wat 1,1 miljard dollar meer was dan een jaar eerder.

 

Alexa wordt slimmer, Bezos voorzichtiger

Topman Jeff Bezos had eind vorig jaar nochtans gewaarschuwd voor een groeivertraging, maar bedankt nu stemassistent Alexa als reddende engel. "Alexa had het erg druk tijdens de feestdagen," zei Bezos: "Echo Dot was het bestverkopende product op Amazon wereldwijd, en klanten kochten miljoenen apparaten van de Echo-familie meer dan vorig jaar.” Dat Amazon op de slimme assistent blijft inzetten mag duidelijk zijn: het aantal onderzoekers dat aan Alexa werkt is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld en ze leerde ruim 20% meer vragen beantwoorden dankzij ‘machineleren’.

 

Toch vreest de multinational in 2019 de dans niet te ontspringen: waar analisten uitgingen van een omzet rond de 60,5 miljard dollar (54 miljard euro) voor het eerste kwartaal, denkt Amazon nu ergens tussen de 56 en 60 miljard dollar uit te komen. Dit zou een groei van 10 à 18% betekenen, en dus heel wat lager dan de groeicijfers die de markt ondertussen gewoon is van de reus uit Seattle.