Amazon gaat Franse magazijnen weer openen

Distributiecentrum van Amazon in Frankrijk
Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Amazon gaat in Frankrijk weer aan de slag: de onlineretailer heeft een akkoord bereikt met de vakbonden over een gefaseerde heropstart van de distributiecentra, na vijf weken van inactiviteit.

 

Twee fases

Amazon zal zijn activiteiten in Frankrijk vanaf morgen, 19 mei, weer stap voor stap heropstarten na een akkoord met de vakbonden. Zij hebben het over een gedeeltelijke hervatting van het werk op vrijwillige basis tussen 18 mei en 2 juni. De heropstart zal in twee fasen verlopen.

 

Voor 25 mei mag maximaal 50% van de werknemers weer aan de slag, volledig op vrijwillige basis. In de tweede fase mag een tweede golf medewerkers het werk hervatten. Aan 80% van het personeel zal dan worden gevraagd of ze opnieuw willen beginnen, maar er is slechts een verplichte minimumbezetting van 50%. Wie nog niet wil gaan werken, behoudt zijn volledige salaris, inclusief nacht- en weekendtoeslagen. Tegen 3 juni hoort iedereen weer aan het werk te zijn.

 

Vijf weken van overleg

Amazon bedankt in een persverklaring de klanten, medewerkers en KMO’s "die afhankelijk zijn van Amazon om hun bedrijf te laten groeien" voor hun steun en geduld. Het bedrijf heeft het ook over "vijf weken van gesprekken waarin we herhaaldelijk opheldering en informatie hebben gegeven over de veiligheidsmaatregelen die in onze distributiecentra zijn geïmplementeerd om onze medewerkers te beschermen".

 

Het waren immers de vakbonden die de Amerikaanse retailer hadden aangeklaagd wegens onveilige werkomstandigheden tijdens de coronacrisis. Na de veroordeling die daarop volgde, besloot Amazon zijn zes Franse magazijnen volledig plat te leggen. Consumenten konden wel nog blijven bestellen, maar die orders werden dan vanuit het buitenland toegestuurd of rechtstreeks van bij de handelaars op de Amazon-marktplaats.