Amazon haalt recordwinst in coronacrisis

Man met pakketje van online retailer Amazon op de arm
Foto: Jeramey Lende / Shutterstock.com

Amazon wist volop te profiteren van de corona-lockdowns: in het tweede kwartaal verdubbelde de onlineretailer zijn winst, goed voor een recordwinst van 5,2 miljard dollar (4,4 miljard euro). 

 

Dubbel zoveel winst

Amazon deed gouden zaken in het corona-kwartaal: de winst steeg tot 5,2 miljard dollar, bijna dubbel zoveel als een jaar eerder. Toch hield CEO Jeff Bezos zich aan zijn belofte om de operationele winst in het kwartaal te reserveren voor investeringen tijdens de coronacrisis. De onlinereus gaf vier miljard dollar uit aan maatregelen tegen de pandemie, van personeelspremies tot logistieke investeringen.

 

De recordwinst is weliswaar nog steeds voor het overgrote deel te danken aan de clouddiensten van AWS, maar ook de pijlsnelle groei van de onlineverkopen droeg bij. Amazon rapporteerde een omzet van 88,9 miljard dollar (75 miljard euro), een stijging van 40% ten opzichte van jaar eerder en beduidend meer dan de 75 à 81 miljard dollar die Bezos op voorhand zelf had voorspeld.

 

Helft meer bestellingen

Uit e-commerce haalde Amazon in het tweede trimester 47,8% meer omzet, goed voor 45,9 miljard dollar (39 miljard euro), analisten gingen uit van 39,9 miljard dollar. Noord-Amerika (zowel fysieke als onlineverkoop) droeg bij voor 55,4 miljard dollar, terwijl de overzeese verkoop goed was voor 22,67 miljard dollar (19 miljard euro) – een flinke stijging ten opzichte van de 16,37 miljard dollar die de markt een jaar eerder vertegenwoordigde. 

 

Het aantal bestellingen steeg over het hele tweede kwartaal zelfs met 57%, met dank aan de categorie food en boodschappen die verdrievoudigde. De fysieke winkels van Amazon zagen echter een omzetdaling van 13%, onder meer door de verplichte sluitingen.

 

In het derde kwartaal verwacht Amazon een omzet tussen 87 en 93 miljard dollar (73 en 78 miljard euro). Ook al rekent de retailgigant nog op twee miljard dollar coronagerelateerde kosten in de komende maanden, toch voorziet het bedrijf nog een operationele winst van vijf miljard dollar. Het jaarlijkse koopjesfestival Prime Day wordt weliswaar uitgesteld naar het vierde kwartaal, alleen in India gaat de actiedag nog door in augustus.