Amazon kan verwachtingen niet inlossen

Amazon kan verwachtingen niet inlossen
Shutterstock.com

Amazon publiceerde donderdagavond tegenvallende kwartaalcijfers: hoewel de omzet iets hoger klom dan verwacht, daalde de nettowinst met een kwart.

 

Diensten steeds belangrijker

In het derde kwartaal realiseerde Amazon een totale omzet van 69,98 miljard dollar (63 miljard euro), 24% dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van goederen vertegenwoordigt nog bijna 57% van de omzet, de rest haalt de webgigant uit allerlei diensten zoals Amazon Web Services (AWS), dat clouddiensten levert. Die bedrijfstak groeide in het voorbije kwartaal met 35%.

 

De bedrijfswinst zakte van 3,7 miljard dollar naar 3,2 miljard dollar (2,9 miljard euro) als gevolg van stijgende kosten: vooral de logistieke kosten verbonden aan het sneller versturen van pakketjes (Amazon Prime) stegen spectaculair. Verder namen de personeelskosten van AWS met bijna een derde toe.

 

De nettowinst daalde met 26% van 2,9 miljard dollar naar 2,1 miljard dollar (1,9 miljard euro). Analisten hadden volgens De Tijd gerekend op een winst van ongeveer 2,3 miljard dollar (2,1 miljard euro). Beleggers namen die tegenvaller niet goed op, en gaven het aandeel meteen een flinke tik.