Amazon laat je met je microgolfoven praten

Foto: Amazon

Amazon presenteert een hele reeks internetgeconnecteerde toestellen voor in huis: na de slimme Echo-speakers zijn nu ook een microgolfoven, een klok en een stopcontact uitgerust met voice-assistente Alexa. Je kan Amazon nu dus vragen om je eten op te warmen.

 

Je microgolfoven bezeten door Alexa

Amazon is vastberaden om je huis binnen te dringen: het nieuwe hardware-aanbod van de internetreus bestaat uit slimme, intergeconnecteerde apparaten (IoT) voor in huis. Hoezo slim? Ze zijn letterlijk bezeten door Alexa, de virtuele geest in de fles ofwel stemassistent van de reus uit Seattle. Amazon zet in de queeste om de consument zo volledig en vast mogelijk aan zich te binden immers volop in op ‘conversational commerce’: praten met en bestellen via een stemassistent. Tot nu toe was Alexa alleen in de speakers van Amazon Echo te vinden, maar voortaan stopt Amazon Alexa ook in eigen elektronicatoestellen. 

 

Zo is er vanaf nu een microgolfoven die je laat praten met Alexa, een wandklok, een slimme versterker en zelfs een sprekend stopcontact. Het gaat om producten van het huismerk van Amazon die alles kunnen wat een Echo-speaker kan, plus het apparaat zelf bedienen met je stem. Zeg Alexa dus gerust dat je twee diepgevroren hamburgers wil ontdooien, en de microgolf doet het voor jou. 

 

Duizenden Amazon-toestellen in huis  

Het is voor Amazon een vrij nieuwe uitstap naar hardware, want voorheen had het als eigen elektronica alleen de Kindle-tablets en de Echo-speakers. Vanaf nu komt daar dus nog een heleboel slimme elektronica bij, want zoals Dave Limp zelf zei bij de bekendmaking: “Denk maar eens na, op een dag zullen er duizenden van dit soort dingen in huis zijn”. Op dit moment gaat het weliswaar nog niet om op zichzelf staande apparaten: je hebt sowieso nog een Echo-speaker nodig hebt om de andere geconnecteerde toestellen te bedienen.

 

Amazon concurreert in dit domein rechtstreeks met die andere giganten Apple en Google, die ook allemaal de huiskamers van consumenten binnen willen geraken met stemassistenten en geconnecteerde huishoudapparaten. Zo raakte pas nog bekend dat Google een eerste permanente winkel wil openen om de mogelijkheden met Google Home aan consumenten te tonen. Het doel: zo veel mogelijk behoeften van de consument invullen en ondertussen zoveel mogelijk over de consument te weten komen, zodat ze nog meer behoeften nog beter kunnen invullen en uiteindelijk onmisbaar en alom aanwezig worden in het leven van de consument.

 

Apple en Google hebben met hun stemassistent weliswaar een streep voor bij veel consumenten, omdat ze al vertrouwd zijn met Siri in de tablets en iPhones van Apple en de Google Assistant in alle Android-toestellen. Ook Samsung dingt mee met slimme koelkasten en televisies, terwijl Facebook eveneens met eigen geconnecteerde speakers bezig zou zijn.

 

Je kan geconnecteerde toestellen, zoals de IoT-koelkast van Samsung en Amazon Echo, exclusief zelf ervaren in retailhub, het retailbelevingscentrum van RetailDetail.