Amazon laat robots leveren in Washington

Foto: Amazon

Amazon rolt een zelfrijdende bezorgrobot uit: Amazon Scout is een kniehoog karretje dat vanaf nu rondrijdt in een wijk in Washington en er de bestellingen van Prime-leden aan huis bezorgt.

 

Zes bezorgrobots aan de slag

Na PepsiCo introduceert nu ook Amazon een bezorgrobot. Zes blauwe karretjes rijden voortaan autonoom rond in sommige wijken in de westelijke staat Washington (waar Amazons hoofdkwartier in Seattle zich bevindt), en leveren er pakketjes aan leden van Amazon Prime. Voorlopig komen de robots langs op werkdagen van maandag tot vrijdag en overdag, omdat ze in het begin voor alle zekerheid nog worden begeleid door een Amazon-medewerker.

 

De apparaten zijn gemaakt door Amazon, hebben de afmetingen van een kleine koeler en rollen langs trottoirs op looptempo. “We hebben hard gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw, volledig elektrisch leveringssysteem - Amazon Scout - dat is ontworpen om veilig pakketten bij klanten te krijgen met behulp van autonome bezorgapparaten”, maakt de e-commercereus bekend in een blog.

 

Ontwijkt huisdieren en voetgangers

Scout volgt zijn geprogrammeerde afleverroute autonoom en werd in het onderzoeks- en ontwikkelingslaboratorium in Seattle ontwikkeld, waar ze er ook op getest werden om veilig en efficiënt te navigeren rond huisdieren, voetgangers en andere obstakels op hun pad.

 

Om een bezorgrobotje aan de deur te krijgen, bestellen Prime-klanten in Snohomish County (iets ten noorden van Seattle) zoals ze dat normaal zouden doen. Hun bestelling wordt dan ofwel door een koerier van vlees en bloed of door Amazon Scout afgeleverd, afhankelijk van de omvang van de bestelling en of het in de route van de robot past.

 

Recent stuurde PepsiCo in de Verenigde Staten ook al bezorgrobots de weg op, die wel heel sterk lijken op die van Amazon, op pad om universiteitsstudenten gezonde snacks en maaltijden te brengen op hun campus.