Amazon lanceert handpalmscanner nu ook in Whole Foods-winkels

Amazon

Amazon zet een volgende stap in de ontwikkeling van zijn betaalsysteem op basis van een handscan: de 'Amazon One' zat al in een proefproject in enkele Amazon Fresh-winkels, maar nu wordt het systeem ook getest in een aantal Whole Foods-supermarkten.

 

Eerder al bij Amazon Fresh

Amazon installeert het betaalsysteem in zeven Whole Foods-winkels in Seattle. Daarmee kunnen klanten eenvoudigweg betalen door een of beide handen te laten scannen, aangezien iedere handpalm uniek is door de specifieke aders en rimpels. Klanten kunnen hun handpalm met een speciale scanner koppelen aan een betaalkaart.

 

Whole Foods heeft geenszins de primeur te pakken binnen het Amazon-imperium: de scanner dook vorig jaar voor het eerst op in een Amazon Fresh-winkel, ook al in Seattle. Nadien experimenteerde het bedrijf er ook al mee in enkele andere fysieke winkelconcepten, zoals Amazon Books, Amazon 4-Star en Amazon Pop-Up.

 

Klanten hoeven zich volgens het bedrijf geen zorgen maken over de veiligheid van het systeem: de gegevens van de handpalm en de daaraan gekoppelde betaalkaart worden gescheiden gehouden van andere data over die klant. "De Amazon One wordt beschermd door meerdere veiligheidscontroles, en de beelden van de handpalm worden niet op het Amazon One-toestel opgeslagen", stelt Amazon. "De beelden worden versleuteld en opgeslagen in een zwaar beveiligde omgeving die we speciaal creëerden in de cloud."

 

"Veiliger dan gezichtsherkenning"

Amazon stelt dat deze benadering beter is dan andere biometrische betaalsystemen zoals gezichtsscans, die met name in China opmars maken. Volgens het bedrijf is het onmogelijk om iemand te herkennen op basis van diens handpalm, wat de risico's op identiteitsfraude kleiner zouden moeten maken. 

 

Het is de bedoeling van Amazon om de technologie in een volgende fase ook ter beschikking te stellen van derde partijen. De testfases in de verschillende winkelconcepten moeten de betrouwbaarheid van de handpalmscans aantonen.