Amazon leest je hand, en maakt er een kredietkaart van

Amazon One scanner
Foto: Amazon

Amazon aast met Amazon One nu ook op je vingerafdrukken. De retailgigant wil je niet alleen, letterlijk, in een handomdraai laten betalen in de winkels, maar ook met je mee naar kantoor en naar de voetbal.

 

Hand wordt betaalkaart

Niet je smartphone maar jijzelf wordt de betaalkaart met Amazon One. De Amerikaanse retailreus heeft een toestel ontwikkeld dat je hand leest en je zo laat in- of uitchecken op tal van plaatsen, om te beginnen in de eigen buurtsupermarkten van Amazon Go. Door amper een seconde een of beide handen – dat kiezen gebruikers zelf – boven de scanner te houden, wil Amazon het mogelijk maken om onder meer te betalen in een winkel, een klantenkaart te gebruiken, toegang te krijgen tot een stadion of zelfs te badgen op het werk.


Vanaf vandaag wordt het systeem uitgerold naar twee Amazon Go-winkels in de Verenigde Staten, als extra check-inmogelijkheid. Het voordeel is behalve de snelheid en het gemak ook dat mensen geen Amazon-account nodig hebben. De eerste keer hoeven ze enkel hun kredietkaartgegevens in te vullen, en daarna wordt hun hand hun identiteits- én betaalkaart. 

 

Naar Chinees voorbeeld

Het is een variant op de in China populaire maar in het Westen omstreden gezichtsherkenning. Amazon noemt de keuze voor de handen echter een veiligere keuze dan andere “biometrische alternatieven”, “omdat je de identiteit van een persoon niet kunt bepalen door naar een afbeelding van zijn of haar handpalm te kijken”. Lees: het is net iets minder snel herkenbaar dan een gezicht.


Nog naar Chinees voorbeeld is Amazon er bovendien meteen van overtuigd dat Amazon One ook “breed inzetbaar is buiten onze winkels”. “We zijn van plan om de service aan te bieden aan derden, zoals retailers, stadions en kantoorgebouwen”, klinkt het in een blogbericht. Geïnteresseerde derden kunnen contact opnemen, luidt het, en er lopen al gesprekken met verschillende potentiële klanten.