Amazon lokt Britse werknemers met flinke tekenpremie

Shutterstock.com

In het Verenigd Koninkrijk heeft Amazon zich de woede van kleinere retailers op de hals gehaald, door te zwaaien met tekenpremies tot 3.000 pond (3.550 euro) voor nieuwe werkkrachten, nu de drukke kerstperiode eraan komt.

 

"Oorlog om arbeiders"

In Britse gebieden met een tekort aan arbeidskrachten biedt de e-commercereus een premie tot 3.000 pond aan, om op tijd voldoende werknemers aan te trekken voor de drukke kerstperiode. Amazon zoekt zo’n 20.000 tijdelijke werkkrachten in het Verenigd Koninkrijk.

 

Volgens de Federatie van Britse voedsel- en drankproducenten (FDF) is er sprake van een echte "oorlog om arbeiders" in de aanloop naar Kerstmis. Veel voedings- en horecabedrijven kunnen niet concurreren met de lonen die de onlinegigant nu biedt en dit kan gevolgen hebben voor de kerstleveringen. FDF-baas Ian Wright noemt de actie van Amazon dan ook een zware klap voor de kleinere bedrijven. "Er is geen enorm reservoir aan Britse werknemers. [...] Het betekent hogere prijzen en minder keus in de schappen. Leveranciers zullen vrijwel zeker kleinere oplages produceren, en als ze dat kunnen, zullen ze de prijzen verhogen", zei hij aan The Guardian.

 

De premies die Amazon belooft, variëren naargelang de regio waar de werkplek gelegen is. In Exeter kan een voltijdse arbeider een bonus van 3.000 pond krijgen, tewijl het in enkele andere streken om bedragen van 1.500 tot 2.000 pond (1.775 tot 2.365 euro) gaat.

 

Minder keuze

Britse retailexperts hebben al gewaarschuwd dat de kerstinkopen van levensmiddelen en speelgoed dit jaar waarschijnlijk te lijden zullen hebben onder het tekort aan arbeidskrachten en knelpunten in de toeleveringsketen.

 

Andrew Opie, directeur voeding en duurzaamheid van het British Retail Consortium, zei dat er met Kerstmis voldoende voedsel zal zijn, maar dat het aanbod wellicht beperkter zal uitvallen. "Ik kan me niet herinneren dat de toeleveringsketen ooit zo onder druk heeft gestaan en dat betekent dat elke kleine hobbel een impact heeft.” Hij raadt shoppers dan ook aan om tijdig kerstvoorraden en cadeaus in te slaan. Websuper Ocado heeft zelfs zijn leveringsslots voor de kerstperiode al opengesteld.

 

Ook de Britse Toy & Hobby Association heeft gewaarschuwd dat de speelgoedsector te kampen heeft met minder transportmogelijkheden en hogere kosten. "Er is momenteel genoeg speelgoed om uit te kiezen, maar net als in andere sectoren is het verstandig om op tijd te kopen”, klinkt het.