Amazon mag levering volgende dag niet garanderen

Amazon mag levering volgende dag niet garanderen

De Britse reclamewaakhond heeft het niet voor Amazons belofte om bestellingen van Prime-leden de volgende dag te zullen leveren. Tijdens de feestdagen vorig jaar waren er vertragingen, dus moet Amazon de garantie schrappen.

 

Kerstcadeautjes te laat onder de boom

In het Verenigde Koninkrijk garandeert Amazon Prime-leden dat ze hun pakjes al de volgende dag geleverd krijgen. Die belofte moet het van de Britse reclamewaakhond ASA nu echter intrekken, want na klachten van ontevreden klanten meent de ASA dat die claim misleidend is. In de aanloop naar kerst vorig jaar kwamen een heel aantal bestellingen in het VK te laat aan, volgens Amazon door de uitzonderlijk barre weersomstandigheden. Veel van de items met het Prime-label waren toen ook niet beschikbaar voor levering de volgende dag. 

 

Amazon mag van de ASA daardoor niet langer beweren dat onbeperkte levering de volgende dag gegarandeerd is, beweert het tijdschrift Times. In een reactie reageert de Amerikaanse online retailer dat de leverdatum nog voor het bestellen en gedurende het hele aankoopproces wordt getoond. Er is dus geen sprake van misleiding, volgens het bedrijf. 

 

Nog geen officiële uitspraak

Amazon wijst er ook op dat slechts een klein aandeel van de pakjes vorig jaar te laat was en dat alle logistieke dienstverleners met hetzelfde probleem kampten. Of Amazon zijn claim gaat terugtrekken, is nog niet duidelijk. Er is ook nog geen officiële uitspraak die de e-tailer daartoe verplicht.

 

Het is niet de eerste keer dat Amazon het aan de stok heeft met de ASA. In 2016 vond de reclamewaakhond het niet kunnen dat het bedrijf beweerde dat leveringen gratis waren, terwijl dat enkel het geval was voor bestellingen die Amazon zelf verzond. Welke items in aanmerking kwamen voor de gratis levering en onder welke voorwaarden, was niet duidelijk, meende de reclame-autoriteit.